Vestea s-a răspândit ca fulgerul şi, graţie vitezei astronomice a Facebook-ului, bistriţenii au aflat imediat că Bistriţa a avut ieri parte de o nesperată onoare. În celebra piaţă din Vatican s-a petrecut un EXTRAORDINAR fapt de cultură care va avea efecte majore asupra întregii comunităţi, asupra instituţiilor culturale din oraş şi nu numai!
O ZI MEMORABILĂ pentru istoria culturală a Bistriţei!
Ieri, la Vatican, s-a desfăşurat întâlnirea Uniunii Mondiale de Folclor, la care au participat sute de artişti din Italia şi delegaţii ale ţărilor membre ale federaţiei – între care şi România – fiecare ţară fiind prezentă în costume populare, cu drapelul şi cu pancarta care certifică prezenţa acesteia în Piaţa Vaticanului.
Preşedintele Uniunii Mondiale de Folclor, dr Dorel Cosma, a declarat pentru colegii noştri de la Răsunetul că „este prima mare întâlnire pe care o organizăm sub formula aceasta pentru a transmite din inima Vaticanului mesajul de prietenie şi pace prin intermediul folclorului, cu binecuvântarea Părintelui Papa Francisc. Sanctitatea Sa a primit din partea noastră o plachetă cu Palatul Culturii Bistriţa”.
Directorul Palatului Culturii a precizat că în dialogul purtat cu Papa Francisc a reuşit să transmită mesajul de binecuvântare pentru Transilvania şi Bistriţa.
„Sunt momente unice, pe care nu le vom uita niciodată”, a mai spus Dorel Cosma, în timp ce Doris Gîţa – fiica lui care l-a însoţit la Vatican alături de alţi colegi de la Palatul Culturii a postat pe Facebook câteva impresii despre emoţionanta întâlnire: „14 mai 2016 – O ZI MEMORABILĂ. Sigla Palatului Culturii Bistriţa binecuvântată de Papa Francisc – Vatican”
Chiar dacă majoritatea bistriţenilor suntem creştini ortodocşi practicanţi, prezenţi insistent la toate manifestările de gen care se organizează în oraş şi în judeţ – până una alta, personalitatea Papei Francisc influenţează decisiv istoria lumii contemporane prin simpla sa apariţie, astfel încât, faptul că Sanctitatea Sa a atins cu mâinile sale, binecuvântând astfel, cutia de catifea roşie cu sigla Palatului Culturii din Bistriţa nu poate să reprezinte decât o imensă bucurie şi emoţie pentru toţi bistriţenii.
Să înţelegem – în sfârşit – o dată pentru totdeauna – că nici Palatul Culturii din Târgu Mureş şi nici Palatul Culturii din Iaşi, cât or fi ele de impresionante sau de renovate, nu se pot mândri cu o asemenea divină binecuvântare care, fără îndoială, va avea efecte majore în viaţa întregii comunităţi bistriţene – fiind probabil un prim şi timid pas spre o colaborare de bun augur care are toate şansele (de ce nu?) să se finalizeze glorios cu o binemeritată înfrăţire între Bistriţa şi Vatican…!