Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  220 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Garda Forestieră a «umblat» la buzunarele celor care nu au respectat legea

24/08/2016 17:43:30  
În primul semestru al anului 2016 Garda Forestieră a efectuat mai multe controale pe raza județului Bistrița-Năsăud. VEZI raportul Gărzii Forestiere Bistrița-Năsăud și câți bani au scos din buzunar cei care s-au pus cu legea:

Conform ultimelor raportări statistice suprafața totală de fond forestier a județului Bistrița Năsăud este de 192.500 ha din care 15.050 ha (8%) proprietate publică a statului, 153.102 ha (79%) proprietate publică și privată a unităților administrativ teritoriale, 18.472 ha (10% ) proprietate privată a persoanelor fizice, 5.876 ha (3%) proprietate privată a persoanelor juridice. Suprafața de fond forestier pentru care nu este asigurată administrarea sau serviciile silvice prin structuri silvice autorizate este de cca. 6.500 ha.

În primul semestru al anului 2016 în cadrul Gărzii Forestiere Județene Bistrița Năsăud au activat un număr de șase ingineri silvici. Sintetic, activitățile desfășurate in primul semestru al anului 2016 de către personalul Gărzii Forestiere Județene Bistrița Năsăud se prezintă astfel:

I. ACTIVITĂŢI DE CONTROL AL RESPECTĂRII REGIMULUI SILVIC ŞI CINEGETIC PAZA PĂDURILOR

În semestru I al anului 2016 personalul silvic din cadrul Gărzii Forestiere Judeţene Bistriţa Năsăud a efectuat un număr de 167 acţiuni de control privind respectarea regimului silvic fiind întocmite un număr de 61 procese verbale de constatare a contravențiilor silvice, valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de 160.400 lei. S-au efectuat un număr de 15 controale de fond şi parţiale in suprafeţe din fondul forestier national din raza judeţului identificăndu-se un volum de material lemnos tăiat ilegal de 1709,69 mc. cu o valoare a pagubei de 363.480,1 lei iar in 13 cazuri au fost sesizate organele de cercetare penală in vederea continuării cercetărilor. S-au verificat un număr de 15 sesizări înaintate de persoane fizice şi juridice şi s-au soluţionat conform prevederilor legale. În urma acţiunilor întreprinse s-a dispus confiscarea faptică a unui volum de 185,05 mc. material lemnos precum şi a sumei de 584.353,96 lei reprezentănd contravaloarea unui volum de 1938,56 mc. material lemnos confiscat valoric.

VĂNĂTOARE

S-au efectuat un număr de 4 acțiuni în vederea prevenirii şi combaterii faptelor de braconaj. S-au efectuat un număr de 2 controale la gestionarii fondurilor cinegetice cu privire la respectarea clauzelor contractuale. S-au efectuat un număr de 63 acţiuni de evaluare a trofeelor de vânat. S-a verificat o solicitare privind realizarea cotelor de recoltă. S-au verificat 12 solicitări de constatare şi evaluare a pagubelor cauzate animalelor domestic şi culturilor agricole, de speciile din fauna de interes cinegetic. S-au întocmite un număr de 11 procese verbale de constatare a contravenţiilor, valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de 3.000 lei.

II. ACTIVITĂŢI DE IMPLEMENTARE ŞI MONITORIZARE

S-au verificat in vederea avizării/aprobării amplasării tăierilor de masa lemnoasă conform amenajamentelor silvice un număr de 34 APV-uri la cele 15 ocoale silvice private, Direcţia Silvică Bistriţa şi Baza Experimentală Lechinţa.

S-au verificat un număr de 81 documentaţii in vederea emiterii acordului SUMAL şi a avizului de ridicare şi utilizare a formularelor cu regim special, la solicitarea operatorilor economici care au ca obiect de activitate exploatarea, prelucrarea şi comercializarea materialului lemnos. S-au verificat un număr de 4 documentaţii de scoatere definitivă şi ocupare temporară a unor suprafeţe din fondul forestier national. Centralizarea situaţiilor statistice SILV 1-SILV 5 la nivelul Jud. Bistriţa-Năsăud pentru anul 2015 de la cele 15 ocoale silvice private, Direcţia Silvică Bistriţa, Baza Experimentală Lechinţa şi transmiterea la Garda Forestieră Cluj. Verificarea, inregistrarea şi transmiterea la O.C.P.I în vederea inscripţionării titlurilor de proprietate a unui număr de 6 procese verbale de punere in posesie fond forestier (9,01 ha) cu menţiunea că informaţiile esenţiale de pe aceste documente au fost arhivate electronic. Verificarea si recepţia lucrărilor de ingrijire efectuate în perimetrele de ameliorare a terenurilor degradate din raza Comunei Budeşti. Verificarea prin sondaj a lucrărilor de împădurire şi completări la ocoalele silvice din judeţ. Verificarea şi eliberarea in baza Legii 107/2011 a 51 de certificate de identitate pentru material forestier de reproducere în raza judeţului Bistriţa-Năsăud. Verificarea executării lucrărilor prevăzute în proiectul tehnic de impădurire la un proprietar de teren agricol care a accesat fonduri europene prin măsura 221. Verificarea respectării legislației silvice in vigoare in cazul contractelor de prestări servicii silvice/administrare, inregistrarea lor într-un registru special si transmiterea lor la ocoalele silvice. Popularizarea legislației silvice în răndul proprietarilor de păduri, a operatorilor economici cu activitate în domeniu şi a personalului silvic de la ocoalele silvice.

III. LUCRĂRI DE REGENERARE A PĂDURILOR EFECTUATE IN JUDEŢUL BISTRIŢA-NĂSĂUD IN PRIMĂVARA ANULUI 2016

În primăvara anului 2016 la nivelul Judeţului Bistriţa-Năsăud s-au executat împăduriri pe o suprafaţă de 423,98 ha din care 12,85 ha sunt proprietate publică a statului şi 411,13 ha proprietate publică a unităților administrative teritoriale fiind planta şi peste 2,1mil.puieţi. S-au executat completări în plantațiile înființate în fondul forestier în anii anteriori, pe o suprafață de 74,33 ha unde s-au folosit peste 75 mii puieţi. Marea majoritate a puieților folosiţi pentru executarea acestor lucrări au fost produşi in pepinierele proprii ale Direcţiei Silvice Bistriţa, ale ocoalelor silvice private şi în pepinierele private din raza judeţului nostru. În cazul perimetrelor de ameliorare a terenurilor degradate existente pe raza judeţului, finanţate din fonduri bugetare şi din fondul de ameliorare a fondului funciar, personalul instituţiei noastre acordă asistență tehnică de specialitate, propune şi avizează formulele de împădurire în concordanţă cu condiţiile staționale, cu gradul şi tipul de eroziune, execute recepţia lucrărilor de împădurire, a lucrărilor de întreținere a plantaţiilor, efectuează controlul anual al regenerărilor, constată şi evaluează eventualele pierderi provocate de calamităţi.

După realizarea “reuşitei definitive” plantaţiile respective sunt incluse în fondul forestier naţional, sunt predate în pază şi administrare unui ocol silvic autorizat iar beneficiarii investiţiilor sunt unităţile administrativ teritoriale proprietare a terenurilor respective. De asemenea, personalul instituției noastre acordă asistenţă tehnică şi verifică lucrările prevăzute în proiectele de împădurire la proprietarii de terenuri agricole care au accesat fonduri europene prin măsura 221, verifică şi aprobă proiectele de regenerare a pădurilor şi ajutorare a regenerărilor naturale elaborate de ocoalele silvice private, aprobă rezultatele controlului anual al regenerărilor pentru aceste ocoale, avizează studiile de fezabilitate, verifică şi recepţionează proiectele tehnice de reconstrucţie ecologică şi de înfiinţare a perdelelor forestiere de protecţie, urmăreşte respectarea prevederilor legale privind producerea materialului forestier de reproducere şi eliberează certificatele de provenienţă pentru acestea. În tabelul alăturat sunt prezentate in formă analitică lucrările de regenerare a pădurilor executate în primăvara anului 2016 de către structurile de administrare silvică din raza judeţului Bistriţa-Năsăud.

4348 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro