Gafa primului ministru, care a folosit termenul „autist” pentru a se referi la cei care nu ar spune adevărul în fața reprezentanților UE, o obligă pe Viorica Dăncilă să își îndrepte atenția tocmai asupra copiilor pe care i-a jignit. Ana Dragu, președintele Asociației Autism Europa, o va întâlni vineri pe Viorica Dăncilă.
Tot răul spre bine! Gafa primului ministru, care a jignit persoanele care suferă de tulburări din spectrul autist, tocmai prin folosirea total neadecvată a termenului, ar putea avea efecte pozitive.
Asociațiile de profil din România au criticat dur gafa Vioricăi Dăncilă și i-au cerut, cu această ocazie, să îmbunătățească viața copiilor diagnosticați cu autism, care nu au avut parte de sprijinul statului până acum.
Primul ministru a invitat reprezentanții ONG-urilor de profil la o întâlnire. Vineri, la ora 10:30, la Guvernul României, reprezentantele Federației pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări din Spectrul Autist, Ana Dragu și Carmen Gherca, se vor întâlni cu primul ministru.
„Vom solicita premierului înființarea și susținerea de servicii pentru copiii și adulții cu TSA și alte dizabilități din România. Considerăm că fiecare copil și adult cu dezvoltare atipică are dreptul la tot suportul pe care un stat european e capabil și obligat să îl ofere”, a transmis prin intermediul rețelei de socializare Facebook, Ana Dragu.
Printre măsurile propuse de Federație și susținute de mai bine de 1.000 de persoane care au semnat petiția online dedicată acestora se numără:
-Decontarea reală a serviciilor psihologice
-ONG-urile care prestează servicii sociale și au angajați part-time să plătească cote la nivel de part-time.
-ONG-urile care prestează servicii sociale să fie scutite de la plata cotelor angajatorului.
-Să se simplifice procedura de depunere a formularelor 230.
-Să se permită afacerilor mici să direcționeze din impozitul pe venit către ONG-uri, cu deducerile aferente.
-ONG-urile licențiate (centrele de copii, adulți, vârstnici) să primească automat statut de utilitate publică.
-Consiliile județene să aibă un termen de 1 an de zile pentru subcontractarea serviciilor sociale către ONG-urile licențiate.