În România, doar 650 de comune din totalul de 2860 reușesc să-și acopere integral cheltuielile cu salariile din venituri proprii și cote defalcate din impozitul pe venitul personal. Acestea sunt rezultatele unui studiu publicat de Expert Forum, un think-tank bucureștean specializat în politici publice și bună guvernare.
Într-o traducere simplă, mai puțin de un sfert dintre comunele din România (doar 650) sunt independente financiar și pot funcționa singure, restul de depinzând în totalitate de banii veniți de la guvernul central sau de la Consiliile Județene.
Mai grav este faptul că aproape 24% dintre ele (mai exact 685) cheltuiesc pentru salarii, de cel puțin două ori mai mulți bani decât veniturile generate local.
Cei de la Expert Forum consideră că , “singurul rost al existenţei acestor comune rurale proiectate din start să fie în faliment tehnic, adică lipsite de resurse proprii şi dependente de granturile ad hoc negociate cu judeţul sau ministerele, pare să fie conservarea bazei de clientelism politic în teritoriu. Fuziunea raţională a comunelor rurale şi crearea unor unităţi administrative mai eficiente, care să stea financiar pe picioarele lor, ar da o lovitură mai grea baronilor de la orice nivel, judeţean, regional sau central decât orice alte reforme grandioase”.
Puteți găsi raportul Expert Forum la http://expertforum.ro/extra/harta-bugetelor/EFOR-rap-anual-2013.pdf