În ultimii ani, numărul fundaţiilor care strâng bani din uşă în uşă pentru diferite cauze umanitare a crescut considerabil. Autorităţile sunt hotărâte să verifice câte dintre aceste fundaţii sunt fictive şi unde ajung banii daţi de bistriţeni.
Membrii Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Bistriţa-Năsăud au discutat la ultima şedinţă despre o problemă care a ridicat de-a lungul timpului numeroase semne de întrebare: câte dintre fundaţiile ale căror reprezentanţi ne bat la uşă sunt reale şi câte fictive?
„Aş ridica o problemă referitor la voluntarii de la diferite fundaţii care umblă şi cer banii pentru diferite cauze umanitare. Dacă s-ar putea verifica pentru cine lucrează aceştia, dacă chiar există fundaţiile respective, dacă sunt palpabile sau sunt fictive. Pentru că umblă cu poze, cu mape de tot felul, dar nu ştie nimeni care e situaţia lor şi la cine ajung acei bani”, a spus Ionel Ciurar, reprezentant al comunităţii.
La rândul său, Alexandru Pugna, preşedintele ATOP, i-a cerut şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud, Ioan Ovidiu Mureşan, să aibă în vedere această problemă.
„Şi eu am rămas surprins să văd reprezentanţii unei astfel de fundaţii la Budurleni, unde sunt numai bătrâni. Domnule comisar şef Mureşan, vă rog să transmiteţi în teritoriu această chestiune şi să-i verifice puţin pe aceşti oameni care umblă pe la case în numele diferitor fundaţii. Eu cred că ei primesc o cotă parte din sumele încasate. Nu ştiu sigur", a precizat Alexandru Pugna.
Decizia ATOP vine la scurt timp după ce Ana Dragu a atras atenţia asupra faptului că Asociația Autism Europa, Centrul de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț nu practică strângerea de fonduri pe sistem door-to-door (din ușă în ușă), iar cei care bat la uşi în numele lor nu sunt îndreptăţiţi să facă asta.
Rămâne de văzut ce se va întâmpla pe viitor şi dacă vom afla la cine ajung banii noştri atunci când dorim să facem o faptă bună...