Înainte de ora prânzului, zeci de bistrițeni s-au adunat cu mic cu mare lângă Pădurea Codrișor pentru a lua la pas prima potecă finalizată de o mână de voluntari care s-au ambiționat să redea bistrițenilor această oază de verdeață, odată preferată pentru promenadă.
Astăzi a fost inaugurată „Poteca Veveriței”, prima care vine să transforme Pădurea Codrișor într-un punct de atracție. Zeci de bistrițeni, pe jos sau pe biciclete, printre care s-a strecurat inclusiv o nemțoaică, dar și câțiva căței au luat la pas poteca, ce-ți pune la încercare inclusiv condiția fizică, asta în ciuda faptului că a fost amenjată iar accesul este mai facil.
Numele și l-a primit tocmai de la vietățile care i-au însoțit pe parcursul celor 200 de ore de muncă intensă depusă de peste 30 de voluntari în ultimele două săptămâni.
Promotorul acestui proiect, care beneficiază și de o finanțare prin Fondul de Inovare Civică de aproape 50.000 de lei este Adrian Florin Chereji, care se luptă de ani buni pentru a salva această oază de verdeață a bistrițenilor.
Acesta ne spune că la lucrările de reamenajare a potecii, care au inclus tasarea pământului, curățarea de vegetație și amplasarea de coșuri de gunoi, au participat inclusiv copii, care au fost fericiți să dea o mână de ajutor.
Demersul este unul salutar, mai ales că această potecă ce te poartă spre luminișurile unde odinioară părinții și bunicii noștri se întâlneau la picnicurile câmpenești, îți dezvăluie frumusețile Pădurii Codrișor, dar și ale orașului, oferind câteva panorame de-a dreptul încântătoare.
Lucrurile au început timid, cu câteva plimbări de protest desfășurate anul acesta, prin care se dorea salvarea acestei păduri, ce ar urma să fie distrusă de centura ocolitoare care se pregătește pentru această zonă.
Întrebat dacă nu a găsit înțelegere la autoritățile locale pentru finanțarea acestui proiect, care implică amenajarea a 5 poteci: Poteca Stejarilor, a Poienilor, a Bicicliștilor, a Veverițelor și a Veteranilor, Adrian Florin Chereji ne spune cu seninătate că nici nu a cerut sprijin financiar, ci doar permisiunea pentru a demara lucrările.
Lucrările vor fi finalizate până la finalul lunii august a anului 2015. Adrian Florin Chereji vrea să lege de aceste poteci, dar și de luminișurile din Pădurea Codrișor și o serie de evenimente, care să îi încurajeze pe bistrițeni să ia la pas acest paradis pictat în culori de toamnă.
Demersul este unul pe cât se poate de firesc, mai ales că până în anii `70 Pădurea Codrișor a fost amenajată pentru promenadă. Primele lucrări în acest sens au fost făcute chiar în perioada interbelică.
Niște ploi abundente și o serie de alunecări de teren au distrus însă totul. Dovezi despre importanța acestei păduri în viața socială a bistrițenilor a găsit și căutătorul de metale Daniel Georgiu, care a descoperit o serie de obiecte în zonă. A găsit monede pierdute și chiar și o plăcuță pentru câini. A descoperit, de asemenea, și gloanțe, semn că în ciuda faptului că în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial în Bistrița nu s-a tras, Pădurea Codrișor a fost un punct strategic.