De azi, bistrițenii au unde să observe o viziune deosebită asupra spațiilor industriale: la Muzeul Județean a fost inaugurată expoziția de fotografie „Post-Industrial Stories” – realizată de Ioana Cîrlig și Marin Raica – doi fotografi care au locuit luni de zile la Brad și Petrila, căutând povești printre famiiile fostelor colonii muncitorești.
„De doi ani ne gândim la această idee de post-industrial, concept care s-a manifestat în țările vestice prin anii 70 iar la noi – destul de lent, abia în anii 90, urmând apoi un ritm accelerat. Am locuit Brad și la Petrila proape 6 luni, în căutarea unor povești ale coloniilor muncitorești, industriale...” a remarcat Marin Raica la vernisajul expoziției.
Dezvoltat pe termen lung, proiectul își propune documentarea legăturii dintre om și mediu în zonele industriale din România iar cei doi fotografi caută să înțeleagă povestea comunității din interiorul acesteia.
„Nu am vrut neapărat să ne concentrăm pe imaginea unor hale industriale disturse și aflate în paragină, este deja un fel de clișeu. Pe noi ne-a interesat mai mult viața comunității...” a mai spus Marin Raica.
Muzeul Județean va găzdui și mâine un vernisaj, în cadrul Basm Festival, de la ora 17.00. Este vorba de „Fascinaţia Meşteşugului”, o expoziţie de fotografii care cuprinde și proiecțiile unor scurt metraje documentare.