Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  131 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO-VIDEO: Mocănița Transilvaniei și-a sărbătorit centenarul! Evenimentul, presărat cu muzică, plimbări cu trenul cu aburi și gulaș la ceaun

15/08/2015 19:58:21 Bianca SARA  
Mocănița Transilvaniei, care acum jumătate de secol lega Târgu Mureș de Budapesta, împlinește anul acesta 100 de ani. Evenimentul a fost marcat de o mână de voluntari care s-au îndrăgostit de trenul cu aburi. Acesta a fost presărat cu plimbări cu mocănița, muzică, vin de Teaca și gulaș la ceaun.

Zeci de bistrițeni s-au adunat astăzi în Gara Teaca pentru a sărbători cei 100 de ani de când Mocănița Transilvaniei străbate agale parte din Bistrița-Năsăud și parte din județul Mureș.

Cei care au ales să-și petreacă weekendul în comuna săsească Teaca au fost așteptați cu apă rece de fântână, țuică și Fetească albă de Teaca. De asemenea, gospodinele din comună au pregătit gogoși și pită de casă cu usturoi și boia.

Pe gara din Teaca a fost amplasată o plăcuță ce amintește de faptul că în urmă cu 100 de ani a pornit prima dată Mocănița Transilvaniei din gară, iar în interiorul clădirii a fost amenajat un muzeu care conține diverse piese folosite de CFR-iști în urmă cu jumătate de secol.

Fostul primar al comunei Teaca, Ilie Vultur a fost și el prezent la eveniment, susținând că în urmă cu câteva decenii, mocănița dădea ora exactă în Teaca. Aceasta funcționa ca un ceas elvețian, poposind zilnic la ora 18:15 în Gara Teaca.

La ora 18:00, Mocănița Transilvaniei a luat-o din loc, purtându-i pe aventurieri printr-un tunel fascinant de vegetație și pe lângă castelul de poveste de la Comlod. Pentru a lua parte la această plimbare, cei prezenți au scos din buzunare 50 de lei.
Oprirea s-a făcut în Valea Lupului, unde doritorii pot să rămână până mâine cu cortul. În Valea Lupului, „călătorii” au fost întâmpinați cu muzică tradițională și gulaș la ceaun. Seara va fi încheiată cu foc de tabără, acorduri de chitară și cu proiecția filmului „The Doge`s Palace”.

Povestea mocăniței...

Ruta Mocăniței Transilvaniei se întindea inițial pe 100 de kilometri, însă momentan mai sunt practicabili doar 35, între Teaca și Râciu. Această rută a fost începută în 1914 și terminată doi ani mai târziu. Era folosită în perioada austro-ungară pentru transportarea persoanelor și a mărfii la Târgu Mureș. În anul 1918 a fost cumpărată de la statul maghiar de către CFR, însă în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, maghiarii au pus din nou mâna pe această rută.

S-au folosit de acest traseu să lege Târgu Mureș de Budapesta, prelungindu-l până la Viile Tecii. Lucrările s-au desfășurat în 1940 și s-au întins pe doar două luni. Cu ajutorul acestei rute, maghiarii își asigurau transportul de armament în zonă.

Ruta a funcționat până în 1995, însă circulația a fost reluată în 2010, când a fost concesionată de un om de afaceri din Târgu Mureș. Acesta promite că de la începutul anului 2015 mocănița va funcționa după un orar bine stabilit.

 

 

3915 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro