Mocănița Transilvaniei, care acum jumătate de secol lega Târgu Mureș de Budapesta, împlinește anul acesta 100 de ani. Evenimentul a fost marcat de o mână de voluntari care s-au îndrăgostit de trenul cu aburi. Acesta a fost presărat cu plimbări cu mocănița, muzică, vin de Teaca și gulaș la ceaun.
Zeci de bistrițeni s-au adunat astăzi în Gara Teaca pentru a sărbători cei 100 de ani de când Mocănița Transilvaniei străbate agale parte din Bistrița-Năsăud și parte din județul Mureș.
Cei care au ales să-și petreacă weekendul în comuna săsească Teaca au fost așteptați cu apă rece de fântână, țuică și Fetească albă de Teaca. De asemenea, gospodinele din comună au pregătit gogoși și pită de casă cu usturoi și boia.
Pe gara din Teaca a fost amplasată o plăcuță ce amintește de faptul că în urmă cu 100 de ani a pornit prima dată Mocănița Transilvaniei din gară, iar în interiorul clădirii a fost amenajat un muzeu care conține diverse piese folosite de CFR-iști în urmă cu jumătate de secol.
Fostul primar al comunei Teaca, Ilie Vultur a fost și el prezent la eveniment, susținând că în urmă cu câteva decenii, mocănița dădea ora exactă în Teaca. Aceasta funcționa ca un ceas elvețian, poposind zilnic la ora 18:15 în Gara Teaca.
La ora 18:00, Mocănița Transilvaniei a luat-o din loc, purtându-i pe aventurieri printr-un tunel fascinant de vegetație și pe lângă castelul de poveste de la Comlod. Pentru a lua parte la această plimbare, cei prezenți au scos din buzunare 50 de lei.
Oprirea s-a făcut în Valea Lupului, unde doritorii pot să rămână până mâine cu cortul. În Valea Lupului, „călătorii” au fost întâmpinați cu muzică tradițională și gulaș la ceaun. Seara va fi încheiată cu foc de tabără, acorduri de chitară și cu proiecția filmului „The Doge`s Palace”.
Povestea mocăniței...
Ruta Mocăniței Transilvaniei se întindea inițial pe 100 de kilometri, însă momentan mai sunt practicabili doar 35, între Teaca și Râciu. Această rută a fost începută în 1914 și terminată doi ani mai târziu. Era folosită în perioada austro-ungară pentru transportarea persoanelor și a mărfii la Târgu Mureș. În anul 1918 a fost cumpărată de la statul maghiar de către CFR, însă în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, maghiarii au pus din nou mâna pe această rută.
S-au folosit de acest traseu să lege Târgu Mureș de Budapesta, prelungindu-l până la Viile Tecii. Lucrările s-au desfășurat în 1940 și s-au întins pe doar două luni. Cu ajutorul acestei rute, maghiarii își asigurau transportul de armament în zonă.
Ruta a funcționat până în 1995, însă circulația a fost reluată în 2010, când a fost concesionată de un om de afaceri din Târgu Mureș. Acesta promite că de la începutul anului 2015 mocănița va funcționa după un orar bine stabilit.