Miros de ţi se întoarce stomacul pe dos, mormane de gunoaie, rugină şi pereţi care stau să cadă! Așa arată acum și tot mai rău de la un an la altul, fostele puncte termice care au ajuns adevărate ruine şi focare de infecţie împrăștiate în tot oraşul. Primăria Bistrița tot face hârtii și proiecte, dar nimic concret.
Ani de zile s-a luptat Primăria Bistriţa în instanţă cu lichidatorul Proditerm-ului pentru a câştiga fostele puncte termice din oraş. În anul 2011, municipalitatea a avut câştig de cauză şi, mândri nevoie mare, cei din fruntea Primăriei Bistriţa făceau planuri măreţe, pe hârtie, pentru valorificarea fostelor puncte termice câştigate în instanţă (25 la număr).
Anii au trecut şi planurile au rămas la fel ca la început, pe hârtie. Cu bani tocaţi pentru studii şi expertize, municipalitatea nu a fost nici până astăzi în stare să facă ceva bun cu acele construcţii care s-au degradat foarte tare cu trecerea anilor.
Geamuri nu mai există de multă vreme, cam tot ce a fost din fier s-a furat, construcţiile sunt pline de inflitraţii şi ici colo se mai văd urme de tencuială şi vopsea. După ce au fost vandalizate şi golite de tot ce era de valoare, fostele puncte termice s-au transformat în adăposturi improvizate pentru oamenii străzii care au adunat în interiorul lor mormane de gunoaie - pet-uri, haine vechi, hârtii, cartoane, etc.
Mizeria şi mirosul au transformat acele puncte termice în adevărate focare de infecţie. Deşi municipalitatea promitea bazine de înot, centre intermodale pentru afaceri, centru de zi pentru bătrâni, grădiniţe şi spaţii de joacă, planurile nu s-au mai concretizat şi nu puţini sunt cei care critică administraţia publică locală pentru că nu a realizat nimic din ceea ce şi-a propus cu aceste construcţii.
„Ar fi trebuit măcar un spaţiu de joacă să facă. Aici, la noi în zonă, copiii nu au unde să se joace. Bat mingea între blocuri sau prin parcări”, ne-a spus revoltată o femeie ce stă pe Aleea Margaretelor.
Bistriţenii ar prefera ca în locul ruinelor dintre blocuri municipalitatea să investească şi să transforme fostele puncte termice în spaţii ce pot fi utile comunităţii.