Serios avariată în urma incendiului din iunie 2008, Biserica Evanghelică a devenit în ultimii ani un obiectiv pentru care s-au cheltuit o mulţime de bani pentru renovare. Deşi s-au scurs milioane de euro, atât din donaţii, cât şi de la Primărie, unele lucrări s-au deteriorat şi arată foarte urât. Imaginile vorbesc de la sine.
Biserica Evanghelică este unul dintre cele mai importante simboluri ale Bistriţei şi poate unul dintre cele mai frumoase monumente istorice din Transilvania. Din nefericire, incendiul izbucnit în iunie 2008 a afectat serios turnul, o parte din acoperiş, iar apa folosită pentru potolirea focului a afectat şi interiorul construcţiei ce datează de la sfârşitul secolului al XIII-lea.
Încă de atunci autorităţile s-au mobilizat şi au făcut mari planuri pentru a renova, reabilita şi moderniza „inima” Bistriţei. Pagubele au fost evaluate la acea vreme la un milion de euro. De atunci s-au adunat donaţii, au fost alocaţi şi bani de la bugetul local, şi încă se lucrează şi e nevoie de minim 5 milioane de euro – după cum anunţă municipalitatea – pentru finalizarea lucrărilor care ar putea introduce Biserica Evanghelică în circuitul turistic. Aceşti bani ar urma să fie ceruţi de la Uniunea Europeană.
Chiar dacă s-au investit sume foarte mari pentru refacerea pagubelor din urma incendiului, dar şi a stricăciunilor făcute de trecerea timpului – aproximativ 10 milioane de euro din 2008 până în prezent – lucrările nu sunt de calitate şi deja se deteriorează. Este vorba despre tencuiala şi zugrăveala exterioară. Lucrările au fost făcute în anul 2011 şi deja se deteriorează. Mai exact, pe unele porţiuni vopseaua a crăpat şi nu mai are mult până cade, iar aceasta nu este singura problemă. Ploile au făcut ca pe zidurile exterioare ale bisericii să apară dâre negre, semn că vopseaua folosită nu este de cea mai bună calitate.
Unde vopseaua nu a crăpat sau nu a fost murdărită din cauza ploilor, nu a scăpat de „iscăliturile” celor care nu respectă faptul că este vorba despre un monument istoric, care ar trebui protejat şi îngrijit. Sunt pereţi pe care s-a scris cu marker, cel mai probabil, şi zugrăveala a fost distrusă.
Din păcate, crăpăturile din pereţi şi tencuiala scorojită sunt alte probleme apărute la Biserica Evanghelică, iar aceste probleme sunt tot mai accentuate cu trecerea timpului.