În timp ce autoritățile locale par să încerce să minimizeze importanța descoperirilor de la Jelna, un cercetător maghiar a vorbit astăzi despre copia după Giotto, dar și despre importanța acesteia la nivel mondial. Acesta a scos în evidență faptul că doar copia de la Florența este la fel de fidelă precum cea de la Jelna.
De mai bine de o săptămână o biserică evanghelică din Bistrița-Năsăud este pe buzele tuturor, făcând vâlvă mai mare la vecinii unguri. Asta pentru că în acest monument istoric situat în Jelna, ce este la un pas de prăbușire, s-a descoperit o pictură murală, care mai poate fi întâlnită doar în două biserici din Italia și într-una din Strasbourg.
Este vorba despre o copie a unei opere semnate de Giotto di Bondone, un pictor și arhitect italian, care a trăit în perioada 1267-1337, în Florența. Acesta este considerat inovatorul picturii italiene și predecesorul artei moderne.
Una dintre cele mai impresionante lucrări ale sale a fost Navicella, o pictură murală care se întinde pe mai bine de 10 metri și care a fost pictată în basilica Sfântul Petru din Roma, considerată centrul catolicismului european. În secolul al XVII-lea a fost distrusă însă în totalitate.
Pictura înfățișează mai mulți apostoli într-o barcă. În pictură apare și Sfântul Petru, care este salvat din valuri de Isus Cristos. Aceasta a fost pictată în jurul anului 1300.
Din această prezentare s-au păstrat trei copii ale acestei picturi, una la Florența, alta la Pistoia, iar alta în Strasbourg. În urmă cu câțiva ani, datorită tencuielii care cădea de pe pereții bisericii din Jelna a fost descoperită a patra copie. Cercetătorul maghiar a fost convins de câteva dintre personaje, care aveau aceeași postură și făceau aceleași gesturi ca și personajele din pictura originală.
„Eu sunt sigur că în această biserică s-a copiat o pictură murală de-a lui Giotto cu numele de Navicella”, a declarat doctorul Papp Szilard de la Muzeul de Arte din Budapesta, care a fost chemat în urmă cu doi ani pentru a analiza acest monument.
Bucățile de pictură care au fost descoperite în biserica din Jelna au fost luate din monument și sunt conservate și păstrate în Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.
„Copia de la Strasbourg nu este foarte fidelă, cea de la Pistoia este și mai puțin fidelă. Cea de la Florența este o copie relativ fidelă. Pe baza fragmentelor, pot afirma despre copia din Jelna că a urmărit tot așa de fidel originalul, precum cea din Florența. Putem spune că această copie din Jelna este una foarte valoroasă”, a completat doctorul Papp Szilard.