Cei mai puternici câini nordici, din patru țări, s-au întâlnit în Pasul Tihuța în acest sfârșit de săptămână la prima ediție a concursului internațional de atelaje canine Drumul Romanilor, la start fiind 24 de atelaje și peste 100 de câini. Competiția este la prima ediție, dar... vor urma și altele.
Concursul de sănii trase de câini, care are loc în acest final de săptămână în Pasul Tihuța a adunat la start câini din patru rase - Husky, Malamut de Alaska, Samoyed și câinele de Groenlanda.
La prima manșă, desfășurată astăzi au luat startul 24 de echipaje din patru țări (România, Ungaria, Republica Moldova și Bulgaria), prima etapă fiind câștigată de preotul-campion din Rodna, Kiss Attila care a plecat al cincilea și a reușit să treacă primul linia de sosire.
El s-a implicat și în depunerea documentației pentru ca acest sport să fie unul recunoscut la nivel național. Concursul a inclus probe pentru sănii trase de doi, patru, șase și opt câini, antrenați special pentru astfel de competiții.
„Eu sunt convinsă că acest concurs de atelaje canine o să aibă un foarte mare succes și o să devină o tradiție. Este pentru prima dată când organizăm un astfel de concurs și deja avem participare internațională, ceea ce este un foarte mare lucru. Cu astfel de oameni, cum sunt preotul Kiss Attila și Damaschin Berende, cei care au organizat acest concurs și care participă și la campionatele europene și la cele mondiale va crește valoarea câinilor, mulți își vor dori să aibă câini și să participe la astfel de competiții. Zona ne permite să organizăm astfel de competiții. Noi ne bucurăm foarte mult c-am reușit să facem chestia asta”, a spus președinta organizației Chinologice Bistrița, Matilda Gubeș.
Din păcate, acest sport nu este recunoscut oficial în România și organizatorii fac efoturi pentru înregistrarea lui.
„Cam de 10 ani există tentative de a organiza astfel de concursuri în România, unele chiar reușite. Acesta este primul concurs organizat în România care are trasee bătute cu ratracul, practic am asigurat condiții la nivel mondial de desfășurare a concursului. Și la nivel mondial sunt puține țări care se pot lăuda cu frumusețea pe care o putem noi oferi astăzi aici. De mulți ani se fac demersuri importante ca acest sport să fie recunoscut în România. Toate țările europene au recunoscut acest sport, dar din păcate România încă nu. Există un dosar cu 300 de pagini depus la Ministerul Sporturilor și noi vrem să atragem atenția că am reușit să asigurăm condiții europene de desfășurare a concursului. Noi am dori să dezvoltăm acest brand - Drumul Romanilor, și am dori să organizăm și în viitor noi ediții ale acestui concurs, ori aceste lucruri nu se pot întâmpla așa cum trebuie dacă sportul nu este recunoscut în România, pentru a fi create condiții și organizarea să fie impecabilă”, a spus Damaschin Berende, unul dintre organizatori.
Concursul se desfășoară pe Drumul Romanilor, un drum foarte vechi, de piatră. Atelajele au de parcurs între 4 și 11 kilometri, în funcție de numărul câinilor înhămați la sănii.
Astăzi, peste 500 de turiști iubitori de animale au urcat în Pasul Tihuța (drumul care merge spre Ciosa) pentru a admira cei mai puternici câini, iar mâine, între orelele 11:00 – 14:00 are loc a doua etapă a concursului și apoi, festivitatea de premiere.