„Este o zi specială nu doar pentru noi, ci și pentru publicul larg și de aceea vrem să sărbătorim cu elevii noștri, care sunt cei mai buni. Programul nostru conține câteva lucrări de muzică clasică românească, dar și intervenții ale unor elevi din clasele mari, de la secția canto.” a declarat prof. Mircea Borzoș, coordonatorul evenimentului.
Ziua Mondială a Muzicii a fost marcată luni, 2 octombrie 2017, la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, printr-un program de muzică cultă susținut de elevi ai Liceului de Muzică Tudor Jarda Bistrița și organizat de secția Împrumut pentru Copii, la inițiativa bibliotecarei Rodica Bădăluță.
„Este o zi specială nu doar pentru noi, ci și pentru publicul larg și de aceea vrem să sărbătorim cu elevii noștri, care sunt cei mai buni. Programul nostru conține câteva lucrări de muzică clasică românească, pentru diferite instrumente, dar și intervenții ale unor elevi din clasele mari, de la secția canto. Sper să extindem colaborarea cu Biblioteca Județeană „George Coșbuc” și pentru alte evenimente de peste an” a declarat prof. Mircea Borzoș, coordonatorul evenimentului.
Iar tinerii instrumentiști și interpreții care au evoluat în fața asistenței care a luat loc în sala de conferințe „Gavril Scridon” au confirmat din plin încrederea cu care i-au investit profesorii lor.
„Liceul de muzică este, în primul rând, o instituție de cultură și, prin cele peste 150 de premii obținute de elevii noștri la concursurile naționale și internaționale la care au participat, ca și 13 premii la olimpiadele naționale, cred că am demonstrat acest lucru. Spre exemplu, anul trecut s-a luat locul I pe țară la chitară, s-a luat locul III la canto clasic, au luat premiu special toți copiii, deci avem și o activitate de grup la cor, tot așa, la olimpiada națională pe țară. Elevii prof Valentin Pop au luat trei premii la chitară și el este cel mai titrat profesor al nostru. Pe lângă profesorii care au muncit pe partea de olimpiadă națională instrumentală și care sunt singurele concursuri recunoscute de minister când este vorba de premieri si promovări, avem și profesori care au obținut premii și la concursurile naționale organizate, dar care nu întotdeauna apar în calendarele naționale. Și vreau s-o menționez aici pe d-na profesoară Leila Bătinaș, care a avut cele mai multe premii obținute la flaut – 52, și pe d-na Bianca Truț, corepetitor, care i-a însoțit pe colegii noștri la concursuri, cu circa 100 de premii. Și cred că ar fi nedrept să nu îi menționez și pe profesorii de la cultură generală și pedagogic, care au obținut, de asemenea, foarte multe premii. Cu toții merită să fie menționați într-o asemenea zi!” a punctat pentru site-ul bjbn.ro d-na Raluca Mărginean, directoarea Liceului de Muzică „Tudor Jarda” Bistrița.
La invitația lui Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, tinerii muzicieni și profesorii lor au vizitat mediateca și sala de lectură a bibliotecii, care le stau la dispoziție zi de zi elevilor cu fondul de albume muzicale și cărți de care dispun.
Ziua Mondială a Muzicii este marcata in fiecare an în lume începând din anul 1975, la propunerea renumitului violonist și muzicolog Yehudi Menuhin și a lui Boris Yarustowski, președintele și vicepreședintele Consiliului Internațional al Muzicii al UNESCO (fondat în 1949).