„Salvează-ţi viitorul: refoloseşte, reciclează!” s-a intitulat proiectul de parteneriat educaţional derulat în perioada 24 februarie - 2 aprilie 2016 la Școala Gimnazială Dumitrița, coordonat fiind de profesorii de matematică Alexandra Mureşan şi directorul şcolii - profesor Lucica Mariana Popovici.
Proiectul s-a desfăşurat sub sloganul „NU-ŢI ARUNCA VIITORUL LA GUNOI! TRANSFORMĂ „GUNOIUL” DE IERI ÎN „BOGĂŢIA” DE MÂINE!”, pe două mari secţiuni: reciclare şi amenajarea unui colţ ecologic pentru elevii ciclului primar în curtea şcolii.
La derularea proiectului au pus umărul 117 elevi înscrişi în clasele 0-VIII, 15 cadre didactice (2 educatoare, 5 învăţătoare, 4 diriginţi, coordonatorii proiectului şi 2 profesori de educaţie fizică şi de limba germană), 3 voluntari ai Asociaţiei Tineri pentru Comunitate Bistriţa, 3 voluntari ai Asociaţiei Tăşuleasa, parteneri ai proiectului nostru, dar și foști absolvenți ai școlii noastre.
A fost un proiect autofinanţat prin propriile acţiuni: 137 lei proveniţi din vânzarea mărţişoarelor confecţionate de elevii noştri la Târgul de Mărţişoare de pe pietonalul din Bistriţa şi 332 lei proveniţi din predarea materialelor reciclabile: 500 kg maculatură şi 158 kg doze din aluminiu.
Suma totală a fost folosită la achiziţionarea materialelor necesare realizării colţului ecologic. Toți cei implicați în proiect au fost dornici să-și ofere timpul, talentul, energia și dăruirea în sprijinul altora, acumulând experiențe noi și demonstrând că școala își asumă un rol pro-activ în activităţile de voluntariat.
Ieri, când în judeţ s-a sărbătorit ZIUA BUNĂ - ZIUA VOLUNTARILOR MICI, împreună cu toţi voluntarii s-a amenajat colţul ecologic în curtea ciclului primar: s-au realizat bănci din paleţi, s-au plantat flori în ghivece improvizate din cauciucuri de maşini spălate şi vopsite de către elevi în prealabil, s-au plantat puieți, s-au realizat „fluturi” din pietre fixate în ciment şi vopsite, delimitându-se astfel colţul ecologic.
A fost o lecție deschisă în natură care a demonstrat că voluntariatul se naște din inimă, înseamnă interacțiune, mișcare, dinamism.
Desfăşurată din proprie inițiativă, activitatea de voluntariat te ajută să devii un model pentru ceilalți și îti sporește încrederea în forțele proprii. S-au realizat numeroase poze pe parcursul derulării activităților care au fost postate pe site-ul şcolii.
Au fost premiaţi cu diplome și surprize dulci toţi elevii şi cadrele didactice care s-au implicat în realizarea proiectului de parteneriat educaţional, de către directoarea Lucica Mariana Popovici și reprezentanți ai Asociației Tășuleasa Social.
În concluzie, toţi voluntarii de ieri, în Dumitriţa, au mai PLANTAT O FAPTĂ BUNĂ!
Fii şi tu un voluntar creativ şi dezvoltă-ți propriile idei!
Director, profesor Lucica Mariana Popovici