Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  155 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO/VIDEO: Zile de glorie. De când Bistrița era capitala culturii române...

04/01/2018 10:17:29 Ioana BRADEA  
Merită să ne amintim, măcar din când în când, zilele de glorie în care la Bistrița, într-o galerie din centru, reputatul Andrei Pleșu admitea că la Bistrița este capitala culturii românești, că aici se află adevărata academie a României: „Sigur că asta se întâmpla pentru câteva zile. Dar uneori te poți hrăni o viață întreagă din doar câteva zile...

Galeria Arcade 24 găzduiește în aceste zile Salonul anual al artelor inaugurat în ultimele zile ale anului trecut și concentrat în jurul unei teme generoase – Metaforă. Metamorfoză.

40 de artiști din Bistrița vă înfățișează aici câteva zeci de lucrări extraordinare care nu reprezintă decât o radicală întoarcere către real, cu toate aspectele sale paradoxale – după cum a afirmat, între altele, criticul curator al expoziției, Oliv Mircea, evocând zilele de glorie în care la Bistrița, în galeria de arte, reputatul Andrei Pleșu afirma că orașul nostru este capitala culturii românești, că la Bistrița se află adevărata academie a României: „Sigur că asta se întâmpla pentru câteva zile. Dar știți prea bine cum uneori te poți hrăni din câteva zile – un an întreg, un deceniu întreg, o viață întreagă... Bistrița a păstrat ceva din acest fel de a înțelege excelența, din acest fel de a înțelege că elitele pot fi și undeva într-o periferie anume...”, a admis criticul Oliv Mircea.

A fost totodată, prilejul perfect de a face și bilanțul activității galeriei Arcade 24 care a găzduit, de-a lungul anului 2017 nu mai puțin de 22 de expoziții:

Criticul de artă Oliv Mircea a amintit și de educația estetică pe care gruparea artiștilor de la Bistrița și l-a asumat, de promovarea unui țesut social-artistic complex, în care seniorii să aibă un dialog cu juniorii, să-i promoveze pe tinerii artiști și să asigure un dialog între generații măcar pe simeze. „Urmează totodată, centenarul Marii Uniri, iar artiștii de oriunde ar fi ei nu pot trece indiferenți față de acest mare eveniment spiritual întregitor. Prin urmare, cred că bugetele ar trebui să fie mai mari și cred că obiectul artistic, opera de artă, este singura cu care, precum în 1918, poporul român a putut face dovada faptului că se ridică la înălțimea Europei, la înălțimea cotelor cu care a fost învrednicit și pe care le-a onorat, asumându-le...”, a mai spus Oliv Mircea.

Dacă aveți drum prin centrul orașului, așadar, intrați nestingheriți și pe la galeria de artă. Aveți de admirat aici câteva exponate de excepție semnate de Mariana Moldovan, Aurel Marian, Macedon Retegan, Marcel Lupşe, Vasile Tolan, Miron Duca, Octavian Stoia, Grigore Bradea, Ionel Tănase, Elena Nacu, Vioara Dinu, Adina Mocanu, Sever Moldovan, Radu Feldiorean, Radu Hangan, Alexandru Şerban, Alin Rihor, George Mircea, Sergiu Lupșe, Paul Târziu, Marian Coman, Mărioara Mălurean, Diana Oancea Moraru, Raluca Baciu, Lucian Bichigean, Georgiana Vrânceanu-Cotuţiu, Doina Mihăilescu, Ciprian Cerbu, Vlad Octavian Bodaşcă, Alexandru Mocanu, Adrian Rauca, Lucian Popa, Bogdan Dănilă, Cristina Trif, Ioan Brățan, Maria Mărginean, Adrian Puţura, Eugen Alupopanu, Bogdan Alexandru Platon și Daria Doris Platon.

În cadrul Salonului anual al Artelor Vizuale a fost decernat și premiul „Grigore Bradea” 2017, tinerei artiste Anca Stătică, originară din Sibiu, în vârstă de 24 ani, masterandă la Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, secția Sculptură. Anca Stătică nu a putut fi prezentă la Bistrița, însă a transmis că se va revanșa prin intermediul expoziției care va fi organizată aici în cursul anului 2018.

Tânăra artistă a absolvit Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, specializarea Sculptură și Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, fiind și laureata „Premiului pentru aspectul expoziției” în cadrul concursului „Expomaraton”, organizat de UAD Cluj-Napoca în 2016. A participat cu lucrări la Artsafari, în București, în Galeria This is not an art gallery (2017), la expozițiile de grup „Trasee”, Galeria UNArte, București și „INSIDE OUT”, Galeria Domino, Fabrica de Pensule Cluj-Napoca (2017), tot anul trecut realizând o expoziție personală intitulată „In this realm”, în cadrul concursului Expomaraton, la Galeria Casa Matei, Cluj-Napoca. În 2016 a participat la Bienala de arte decorative „Conexiuni”, la Palatul Parlamentului din București, la expoziția de grup „Ce mai face Penelopa?”, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca și a organizat expoziția personală „Traces”, în cadrul concursului Expomaraton, Galeria Casa Matei Cluj-Napoca, în 2015 participând la expoziție de grup „LaboART”, în Garabia, Bilbao, Spania.

Evenimentul s-a bucurat de sprijinul Consiliului Judeţean, al Primăriei Bistrița şi al Consiliului Local Bistriţa, al Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc” și al Centrului Judeţean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

2067 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro