Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  163 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO/VIDEO: Zeci de felinare au luminat seara la Centrul German. Sfântul Martin s-a simţit cu siguranţă fericit...

11/11/2015 20:12:25 Ioana BRADEA  
Peste 100 de copii din clasele I-IV, de la secţia germană a Colegiului „Liviu Rebreanu” au umplut până la refuz astă-seară Centrul German de pe Dornei unde l-au sărbătorit pe Sfântul Martin, înarmaţi cu felinare vesel colorate, create chiar de ei. Toată lumea s-a ales cu o surpriză delicioasă şi foarte dulce...

„Nemţii, pe vremuri, aprindeau lumânări în amintirea faptelor bune făcute de Sfântul Martin şi împărţeau cu cei mai puţin norocoşi sau mai sărmani pâiniţe dulci cu scorţişoară – a povestit pentru Bistriţeanul.ro învăţătoarea Cristina Armean, adăugând că această sărbătoare îi încurajează pe copii să fie mai darnici şi mai generoşi. 

Aproape 150 de copii de ciclul primar de la secţia germană a Colegiului „Liviu Rebreanu” dar şi una dintre grupele grădiniţei din parc cu predare în limba germană au umplut în această seară curtea interioară a Centrului German.

Înarmaţi cu ceai cald şi coşuri pline de fursecuri, bomboane, biscuiţi sau prăjituri făcute în casă, chiar de mămici, copiii au cântat în cinstea Sfântului Martin, au fluturat lampioanele construite chiar de ei cu multă imaginaţie şi au aşteptat cu nerăbdare partea cea mai interesantă: să dea iama între dulciuri.

Toată lumea prezentă acolo s-a ales cu câte o surpriză dulce sau un ceai cald iar Frau Cristina Armean le-a reamintit pe scurt poveştile şi legendele despre Sfântul Martin, fost soldat, devenit ulterior episcop de Tours și unul dintre cei mai importanți sfinți ai Bisericii Creștine Apusene.

Sărbătoarea este marcată anual, în toate locurile în care există comunități săsești, fiind un moment în care copiii se bucură dar învață şi importanța gestului de a dărui, din puținul lor, și celor de lângă ei, așa cum a făcut și Sfântul Martin de-a lungul vieții sale.

Este o legendă foarte frumoasă care povestește că într-o zi friguroasă de noiembrie, un soldat pe nume Martin a întâlnit un om sărman și înfrigurat care i-a cerut ajutor și, fără să stea pe gânduri, soldatul și-a dăruit mantia și o jumătate din pâine. Ca să-i fie bine și omului sărman, ca să aibă și el parte de bine. După o vreme, omul cel sărman s-a întremat și s-a pus pe picioare, și – în amintirea generozității salvatoare a soldatului – a hotărât să aprindă în fiecare an câte o lumânare...” explica învățătoarea Melania Vârtic anul trecut, când copiii de la secţia de germană s-au întâlnit tot pe 11 noiembrie, tot în cinstea Sfântului Martin, dar în Parcul Municipal.

În timp, legenda cea veche s-a transformat într-o adevărată sărbătoare - „sărbătoarea lanternelor” sau a felinarelor aprinse – a mai explicat învățătoarea, adăugând că „este ziua în care dăruim și facem mici bucurii pentru cei din jur”.

2530 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro