Peste 100 de copii din clasele I-IV, de la secţia germană a Colegiului „Liviu Rebreanu” au umplut până la refuz astă-seară Centrul German de pe Dornei unde l-au sărbătorit pe Sfântul Martin, înarmaţi cu felinare vesel colorate, create chiar de ei. Toată lumea s-a ales cu o surpriză delicioasă şi foarte dulce...
„Nemţii, pe vremuri, aprindeau lumânări în amintirea faptelor bune făcute de Sfântul Martin şi împărţeau cu cei mai puţin norocoşi sau mai sărmani pâiniţe dulci cu scorţişoară – a povestit pentru Bistriţeanul.ro învăţătoarea Cristina Armean, adăugând că această sărbătoare îi încurajează pe copii să fie mai darnici şi mai generoşi.
Aproape 150 de copii de ciclul primar de la secţia germană a Colegiului „Liviu Rebreanu” dar şi una dintre grupele grădiniţei din parc cu predare în limba germană au umplut în această seară curtea interioară a Centrului German.
Înarmaţi cu ceai cald şi coşuri pline de fursecuri, bomboane, biscuiţi sau prăjituri făcute în casă, chiar de mămici, copiii au cântat în cinstea Sfântului Martin, au fluturat lampioanele construite chiar de ei cu multă imaginaţie şi au aşteptat cu nerăbdare partea cea mai interesantă: să dea iama între dulciuri.
Toată lumea prezentă acolo s-a ales cu câte o surpriză dulce sau un ceai cald iar Frau Cristina Armean le-a reamintit pe scurt poveştile şi legendele despre Sfântul Martin, fost soldat, devenit ulterior episcop de Tours și unul dintre cei mai importanți sfinți ai Bisericii Creștine Apusene.
Sărbătoarea este marcată anual, în toate locurile în care există comunități săsești, fiind un moment în care copiii se bucură dar învață şi importanța gestului de a dărui, din puținul lor, și celor de lângă ei, așa cum a făcut și Sfântul Martin de-a lungul vieții sale.
„Este o legendă foarte frumoasă care povestește că într-o zi friguroasă de noiembrie, un soldat pe nume Martin a întâlnit un om sărman și înfrigurat care i-a cerut ajutor și, fără să stea pe gânduri, soldatul și-a dăruit mantia și o jumătate din pâine. Ca să-i fie bine și omului sărman, ca să aibă și el parte de bine. După o vreme, omul cel sărman s-a întremat și s-a pus pe picioare, și – în amintirea generozității salvatoare a soldatului – a hotărât să aprindă în fiecare an câte o lumânare...” explica învățătoarea Melania Vârtic anul trecut, când copiii de la secţia de germană s-au întâlnit tot pe 11 noiembrie, tot în cinstea Sfântului Martin, dar în Parcul Municipal.
În timp, legenda cea veche s-a transformat într-o adevărată sărbătoare - „sărbătoarea lanternelor” sau a felinarelor aprinse – a mai explicat învățătoarea, adăugând că „este ziua în care dăruim și facem mici bucurii pentru cei din jur”.