Salată de varză chinezească cu usturoi şi orez, iar drept desert, supă dulce cu ghimbir şi cartofi – asta au avut de experimentat bistriţenii curioşi care au dorit să guste şi să asiste la o lecţie culinară de mâncare tradiţională gătită de Xin Bai, căsătorită cu un năsăudean.
Proiectul „Târgul Bistriței – trecut și viitor pe Drumul Mătăsii” a propus astă-seară bistriţenilor la Centrul German „Casa Argintarului” de pe strada Dornei, un workshop interactiv având ca temă Arta culinară chineză.
S-au împărtăşit impresii despre bucătăria tradiţională, s-au preparat şi degustat preparate chinezeşti pe parcursul unei seri relaxante, la o poveste cu prietenii, aşa cum o cere şi tradiţia. „Bucătăria chinezească a devenit, deja, o adevărată artă care trebuie savurată în linişte şi respect. Mâncarea trebuie să fie frumoasă, să fie tăiată mărunt, să fie colorată, să te şi bucure vizual – nu e suficient doar să te sature...”, a povestit Monica Munthiu de la Asociaţia de Prietenie România China, filiala judeţeană Bistriţa-Năsăud.
„Fiind o ţară atât de mare, are inevitabil extrem de multe tradiţii culinare. Dacă te duci în nord, mănânci complet diferit faţă de sudul Chinei, unde se găteşte altfel. Dacă ai şansa să-ţi gătească un bucătar care mai şi provine dintr-o familie de bucătari, preparatele sunt, de asemenea, diferite. Trebuie să ştii ce vrei şi ce să ceri într-un restaurant chinezesc, pentru că există locuri în care se găteşte total incompatibil cu ceea ce definesc europenii drept mâncare”, a recunoscut Monica Munthiu.
După ce la sfârşitul lunii iunie au organizat o demonstraţie de muzică tradiţională chinezească, cei de la Asociaţia de Prietenie România China s-au gândit să-i surprindă astă-seară pe bistriţeni invitând o chinezoaică la Centrul Cultural German să le găteasă ceva tradiţional chinezesc.
Xin Bai, stabilită de ani de zile în judeţul nostru şi căsătorită cu un năsăudean, a admis că nu este o bucătărească profesionistă, dar a gătit pentru invitaţi o salată de varză albă pe care a prăjit-o cu usturoi în ulei încins, nu prea mult, ca să nu se piardă din vitamine şi gust – şi pe care a servit-o oaspeţilor asezonată cu orez fiert separat, într-o oală specială, adusă de acasă. Drept desert, prietenii care au participat la serata culinară au avut o supă dulce de ghimbir şi cartofi.
FOTO/VIDEO: Bucuria de a te întâlni cu prietenii, la un ceai extraordinar, în parc...