„...într-o lume în care avem acces la tot, OMUL trece neobservat, el devine o haină, o funcție, o mască, o pălărie... Dar pălăria fără om este doar aparență. Și de aici – nevoia de a fi mai întâi contur, umbră... Pentru că în fiecare om există și umbrele altor oameni...”. Spectaculoasă expoziție – inaugurată ieri la Casa Argintarului.
„Suntem aici pentru a marca un început – Zilele Liceului de Arte încep acum, la ceas de seară în care ne-am întâlnit mai mult între prieteni, pentru că ne place să punem în valoare faptul că suntem o familie mică, unită, strânsă – că artele se îmbină la noi în școală ceea ce înseamnă că poezia, muzica și arta plastică sunt așezate împreună, pentru că așa le stă bine. Nu suntem însă singuri, pentru că suntem sprijiniți de Primăria Bistrița și Serviciul Educație, Turism, cu rame și alte achiziții, pe care le veți observa și în zilele viitoare...”, a precizat istoricul și profesorul Vasile Duda.
La Casa Argintarului a fost inaugurată ieri seară o spectaculoasă expoziție, intitulată INVIZIBIL și realizată de elevii clasei a X-a B, coordonați de profesorii Andreea și Paul Târziu-Gal - întâmpinați cu aplauze și urale de elevii lor.
„...într-o lume în care avem acces la tot, OMUL trece neobservat, el este o haină, o funcție, o mască, o pălărie... Identitatea individului este, de multe ori, anulată, el este redus la statutul de obiect, de instrument al muncii. Pălăria nu înseamnă și ea uniformizare? E drept, ea sugerează și un statut, însă PĂLĂRIA fără OM este doar aparență. Și de aici – nevoia de A FI mai întâi contur, umbră – ca afirmare a celui care sunt și a celui care vreau să devin. Pentru că în fiecare om există și umbrele altor oameni... INVIZIBIL devenit VIZIBIL. Dar și incomplet, modificabil, viu. Jocul de-a viul... Umbrele noastre – contur, gest, căutare, poezie. Iar pălăria – o metaforă pentru a vedea, a învăța să vezi, de fapt. Și de la Antoine de Saint-Exupery încoace ne străduim (sau nu) să înțelegem că o pălărie nu este întotdeauna o pălărie...” – și-au motivat elevii și profesorii acest demers artistic.
Evenimentul a fost organizat de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Liceul de Arte Corneliu Baba Bistrița, în preambulul Zilelor Liceului care se desfășoară azi în instituția de învățământ.
Holul Casei Argintarului a fost arhiplin: părinții, elevii, profesorii și prietenii artiștilor au asistat la un mic spectacol din care nu au lipsit momente muzicale în care au fost evocați Bob Dylan, Dan Coman, Teodor Dună, Vasile Petre Fati și alți poeți contemporani - totul culminând într-un moment de poezie performată - susținut de elevii clasei a XII-a A. Fragmentul face parte dintr-o răscolitoare piesă-colaj intitulată „Măr roşu, roşu” despre care ați avut ocazia să citiți AICI.
„Sunt fericită aici, la Liceul de arte Corneliu Baba, acum pot spune fără frică, limbajele coexistă și că ele ne caută, atâta vreme cât și noi reușim să le căutăm, la rândul nostru, să le găsim și să le vedem... În Micul Prinț ni se spunea că o pălărie nu este întotdeauna o pălărie, ea poate să fie orice altceva, așa că vă invităm și pe voi să încercați să vă raportați la aceste pălării ca la orice altceva... Umbrele acestea sunt de fapt umbrele noastre ca experiențe pe care le acumulăm, umbrele altor «noi» care ne conduc și ne ghidează...”, a mărturisit profesoara Andreea Târziu-Gal.
3107 vizualizari
loading...
404 Not Found
Server Error
404
Page Not Found
This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.
Avertisment: Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.
NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.