Sătenii de pe Valea Bârgăului au alungat vineri seara spiritele rele cu focul Sfântului Gheorghe, cum fac de sute de ani. Focul, care acum este făcut cu cauciucuri și nu cu lemn ca acum jumătate de secol, a fost stropit cu țuică și bere și întreținut cu voie bună până noaptea târziu.
După ce își curăță grădinile, sătenii de pe Valea Bârgăului obișnuiesc să facă focuri uriașe pentru a-l „celebra” pe Sfântul Gheorghe. Acest obicei datează de sute de ani, Sfântul Mucenic Gheorghe fiind unul dintre puținii sfinți sărbătoriți și de Biserica Ortodoxă și de cea Romano-Catolică.
Vineri seara, Valea Bârgăului a fost luminată de zeci de focuri aprinse pe dealuri. Acestea vin să alunge spiritele rele și să „garanteze” un an bogat în recolte. Focul Sfântului Gheorghe încă mai adună zeci de săteni, care stropesc focul cu alcool și-l întrețin cu joc și voie bună.
În Josenii Bârgăului, sătenii au făcut nu mai puțin de 5 focuri, în jurul cărora s-au adunat câteva zeci de persoane. Focul a fost alimentat cu cauciucuri și nu cu lemnele rezultate în urma curățării curților, cum se întâmpla acum un secol.
„Focurile pe care le facem asta ar însemna, arderea anului vechi și așteptarea anului nou. Tradiția e de foarte mult timp și mai suntem noi care vrem să o mai păstrăm. În unele locuri nu se mai păstrează, dar noi vrem să o ducem mai departe”, ne explică Ioan Ursu, unul dintre sătenii din Josenii Bârgăului care a crescut cu acest obicei.
Acum jumătate de secol, țăranii care făceau focul Sfântului Gheorghe erau îmbrăcați în straie populare, făceau hore în jurul său și se plimbau de la un foc la altul.
Tradiția încă mai este transmisă din generație în generație, asta în ciuda faptului că cei mai tineri nu prea mai știu ce e cu acest obicei, privindu-l mai mult ca un prilej de socializare. Focul Sfântului Gheorghe a luminat Valea Bârgăului și vineri seara până târziu în noapte. La miezul nopții au fost trimiși acasă doar cei mici, bărbații continuând să „ude” cu alcool focul până spre dimineață.
Vechea tradiție spune că în Ajun de Sfântul Gheorghe, oamenii trebuie să protejeze recoltele, casele și animalele de rău și de strigoi cu ajutorul focului. Aceștia aruncă în foc tot ceea ce nu mai au nevoie, ajutându-l pe Sfântul Gheorghe să se lupte, prin foc, cu răul.
Tot pe Valea Bârgăului, astăzi după slujbă, tinerii își vor atinge iubitele cu urzici. Acestea au menirea de a le ajuta să nu fie leneșe toată viața.
Mai multe despre ce s-a întâmplat vineri noaptea pe Valea Bârgăului puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos.