Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  45 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO/VIDEO: Unul dintre cei mai mari gânditori ai României a copilărit pe Valea Bârgăului

22/01/2017 14:46:20 Ioana BRADEA  
Decenţa, ca respect al demnităţii umane, se manifestă prin politeţe, adică prin tot ceea ce instituie o distanţă convenabilă în relaţiile dintre oameni şi evită atât „punerea sufletului pe masă”, cât şi familiaritatea lăbărţată - spunea unul din cei mai importanţi gânditori români care ieri ar fi împlinit 90 de ani şi care a copilărit pe Bârgău:

Fără de nori lumina n-ar avea nici taine, nici şovăieli, nici biruinţe (...) Să cumpărăm atunci oglinzi în care să ne putem vedea cum arătăm visaţi de alţii... – scria Petru Creţia, unul dintre cei mai mari gânditori ai României care ar fi împlinit ieri 90 de ani şi care a fost celebrat, la Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” vineri, într-o întâlnire extraordinară cu unul dintre prietenii săi apropiaţi – scriitorul Valentin Coşereanu care şi-a prezentat la Bistriţa volumul „100 de zile cu Petru Creţia”.

Petru Creţia, al cărui tată este din zona noastră, a copilărit aici, în Suseni şi Prundul Bârgăului, până la 13 ani, vară de vară...” – a explicat Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc”, citind fragmente din corespondenţa lui Petru Creţia cu Radu Petrescu, scriitorul care a fost o vreme profesor la Prundu Bârgăului.

Nu este o noutate pentru cei care l-au citit pe Radu Petrescu şi cunosc îndeaproape biografia eruditului Petru Creţia, însă este important ca şi generaţiile de cititori de azi să ştie că Petru Creţia, care l-a cunoscut şi pe Constantin Noica, are legături cu aceste meleaguri, a mai afirmat Ioan Pintea.

La eveniment au participat, între alţii, scriitorii Andrei Moldovan, Vasile Filip, Nicolae Vrăsmaş, Cornelia Vlaşin, directoarea Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Bistriţa-Năsăud, dar şi elevi ai Colegiului „Liviu Rebreanu”.

„100 de zile cu Petru Creţia” - volumul prezentat vineri la Bistriţa - este un jurnal în care Valentin Coşereanu relatează fapte trăite, texte cruciale spuse de eruditul cărturar Petru Creţia, începând din martie 1988, pagini despre omul viu, omul-bibliotecă, eminescian în absolut: „E de datoria mea să adaug că jurnalul acesta nu conţine lucruri spectaculoase; sunt în el fapte trăite, texte cruciale spuse ori scrise de Petru Creţia, pe care – în amintirea a ceea ce ne-a legat – le-am consemnat, cu gândul că poate mai târziu vor folosi cuiva. Cu părerea de rău că jurnalul nu este unul al unei vieţi întregi (ar fi meritat cu prisosinţă!), rămân aceste o sută de zile, binecuvântate de Dumnezeu şi asuprite de diavol, pe care nu aveam cum să le trec cu vederea, căci au fost esenţiale întru devenirea Ipoteştilor. Iar la rangul şi mai înalt al ţării întregi, cuvintele acestui om neînfricat sunau mesianic în cadrul tensionat şi necesar al Golaniadei din Piaţa Universităţii (Bucureşti), mişcare deturnată apoi de cei pe care Petru Creţia însuşi îi invoca, fie şi ca elemente reminiscente ale vechiului sistem: «Pe zi ce trece, ceea ce la început a fost considerat ca o manifestare măruntă a unor elemente marginale, se dovedeşte astăzi, şi după alăturarea masivă a intelectualilor români la această demonstraţie, că reprezintă ceva esenţial din sufletul ţării»”.

Petru Creţia s-a născut pe 21 ianuarie 1927, la Cluj, a murit în 1997, la București şi a fost unul dintre cei mai apreciaţi profesori de limba greacă ai Universităţii bucureştene, excelent traducător al lui Platon, eminescolog, filosof, eseist și traducător român. A studiat limbile clasice la Universitatea din București, în perioada 1946-1951, a urmat o carieră universitară, Petru Creţia fiind asistent şi lector la Secția de Limbi Clasice a Facultății de Litere din București, unde a susținut cursuri de filologie greacă, alături de soția sa, Gabriela Creția, profesor la aceeași facultate.

Între 1971 și 1975 a fost cercetător la Institutul de Filozofie al Academiei Române, iar din 1975 a editat, alături de Dumitru Vatamaniuc şi specialişti de la Muzeul Literaturii Române, sub egida Academiei Române, ediția națională a operei complete a poetului Mihai Eminescu. Din 1971 a coordonat, în colaborare cu Constantin Noica, ediția Platon la Editura Științifică și Enciclopedică, iar după 1989 a condus revista de istorie literară Manuscriptum.

5675 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro