Peste 150 de elevi din întreaga ţară şi-au demonstrat ieri măiestria, talentul şi expresivitatea într-un concurs unic în România care se desfăşoară de 33 de ani la Bistriţa: aproape jumătate dintre cei mai străluciţi 10 elevi selectaţi să cânte în această dimineaţă în Gala Laureaţilor sunt din Bistriţa! AFLĂ cine a cucerit Marele Premiu:
„Ne bucurăm că sunteţi aici şi că ridicaţi prestigiul şi calitatea acestui concurs care face parte deja din viaţa oraşului nostru care nu are instituţii cultural profesioniste, dar care încearcă să se ridice prin proiecte de acest gen la nivelul marilor centre culturale din ţară. Administraţia susţine liceul „Tudor Jarda”, ca şi Liceul de arte „Corneliu Baba", de altfel, pentru că dorim să oferim o şansă tinerilor talentaţi din Bistriţa. Suntem convinşi că de pe aceste bănci vor ieşi oameni de o valoare deosebită”, a precizat primarul Ovidiu Creţu, amintindu-i pe deja faimoşii Anita Hartig şi Ştefan Pop – ieri, cu prilejul deschiderii oficiale a Concursului Naţional „Sigismund Toduţă".
La deschidere au participat şi prefectul Ovidiu Frenţ, Ioan Ioja din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean şi Alexandru Pugna, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, care s-a declarat onorat să participe pentru al treilea an consecutiv la deschiderea oficială a concursului - unic în România pentru că are un repertoriu impus: elevii care participă în competiţie trebuie să interpreteze doar creaţii ale unor compozitori români.
Derulat pe toată durata zilei de ieri – concursul a implicat evoluţia a 160 de elevi din clasele I-XII din 14 şcoli de muzică sau licee vocaţionale din ţară. Dintre aceştia, doar 10 au fost selectaţi să evolueze în Gala Laureaţilor care s-a desfăşurat în această dimineaţă, la Sinagoga din Bistriţa: Daria Metea (clasa a III-a pian, Colegiul de muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca, profesor Eva Maria Butean), Ana-Maria Brumar (clasa a V-a, pian, Sibiu, profesor Monica Stanca Noveanu), Filip-Cristian Cuşmir (Colegiul de muzică “Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca, profesor Carmen Chindea, corepetitor Meda Nemeti), Alpar Palko-Kondrat (clasa a VII-a trombon, Colegiul de muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca, profesor Dumitru Mureşan, corepetitor Meda Nemeti), Vlăduţ Sărmaş (clasa a XI-a, canto, Liceul de Muzică „Tudor Jarda”, Bistriţa, profesor Cristian Conţ), Maria Iasmina-Palage (clasa a VIII-a flaut, profesor Cătălina Popa, Liceul de Muzică „Tudor Jarda”, corepetitor Cristian Lepădatu), Ioana Secu (clasa a XII-a, canto, Liceul de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani, profesor Mirela Nicoleta Frâncu, corepetitor Adrian Moroşanu), Dan Ionuţ Bungărdean (clasa a VII-a vioară, Liceul de Muzică Tudor Jarda, profesor Adriana Pop, corepetitor Bianca Truţ), Alexandra Vera Coşbuc (clasa a XII-a, canto, Liceul de Muzică Tudor Jarda, profesor Ioana Cristina Popa, corepetitor Cristian Lepădatu) şi Simona Căncean Shivangi (clasa a XI-a pian, de la Colegiul de muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca, profesor Monica Stanca Noveanu).
Preşedintele juriului a fost lect. univ. dr. Adriana Lucian Neculai de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, în trecut profesoară şi ea la Liceul de Muzică din Bistriţa, iar după o Gală extraordinară cu surprinzătoare interpretări pline de emoţie şi sensibilitate – mulţi dintre elevi fiind aplaudaţi furtunos şi invitaţi pentru a doua oară în scenă – juriul s-a retras pentru a delibera care din cei zece finalişti merită Marele Premiu oferit, ca în fiecare an, de Asociaţia Culturală „Hara”.
Iar dacă în ultimii ani, marele trofeu a fost cucerit de elevii altor licee din ţară – în acest an o elevă din Bistriţa a fost cea care a impresionat juriul într-o asemenea măsură încât profesorii universitari din Cluj membri în juriu au decis să-i ofere ei Marele Trofeu al concursului: este vorba despre Maria Iasmina-Palage, elevă în clasa a VIII-a, la flaut, îndrumată de profesoara Cătălina Popa care a stârnit admiraţia tuturor cu Scena pastorală românească de Petre Elinescu:
Un alt moment emoţionant s-a desfăşurat ieri dimineaţă la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” din Bistriţa unde, după discursurile şi cuvintele de bun venit ale autorităţilor – câştigătorul marelui trofeu de anul trecut – Ştefan Simionca Opriţa din Arad a susţinut un emoţionant micro-recital, impresionând prin virtuozitate şi interpretând o partitură de George Enescu.