Fiţi independenţi şi certaţi-vă cu Biserica, spuneţi-ne ce nu vă convine – le-a transmis tinerilor unul dintre marii antrenori duhovniceşti şi pedagogi rarisimi pe care Biserica Ortodoxă îi are. Primit la Bistriţa cu urale, el a comentat scandalul din jurul lui Cristian Pomohaci, recomandându-le tinerilor două cărţi de Ioana Nicolae şi Ana Dragu.
„Este un mare antrenor duhovnicesc şi un pedagog rarisim”, a subliniat Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Judeţene “George Coşbuc”, referindu-se la Constantin Necula, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna” din Sibiu şi invitat de onoare al Întâlnirii Tinerilor Creştini Ortodocşi din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului – o întâlnire de la care nu au lipsit oficialităţile oraşului, dar nici IPS Andrei.
Evenimentul a fost precedat de un scurt concert de muzică religioasă și laică susținut de Corala Osana a preoților din protopopiatele Bistrița și Beclean, coordonați de pr. Cristian Dragoș.
Părintele Constantin Necula a fost întâmpinat cu urale şi aplauze, a vorbit despre şcoala românească, despre importanţa preoţilor care au scris primele manuale şi au înfiinţat primele şcoli, dar a şi recomandat tinerilor să citească două cărţi ale unor autoare de pe meleagurile noastre – Pelinul Negru, scris de Ioana Nicolae şi Mâini cuminţi – scris de Ana Dragu.
„Nu vă fie teamă să fiţi tineri independenţi care pot să se certe cu Biserica, să-i spună Nu-mi convine că mă faci rocker îndrăcit, Nu-mi place când îmi spui hai la biserică cu orice preţ, chiar dacă eu, ca preot, nu sunt pregătit să te întâmpin, predic prost şi cânt total afon.
Spuneţi-ne în faţă ce dureri aveţi, ca apoi să putem îndrepta împreună cu voi Biserica din care facem parte. Nu e nevoie să reformăm Ortodoxia. E nevoie s-o descoperim şi s-o trăim cu demnitate. Iar demnitatea de care avem nevoie nu vine prin hotărâri sinodale, mitropolitane sau prin hotărâri ale preotului paroh...
Două surse de libertate să folosiţi: Duhul Sfânt, care este mereu împreună cu noi, şi fraţii lui Nicolae Steinhardt care vă sunt bunici şi ale căror moaşte zac încă subjugate Gherlei, Aiudului, Jilavei, Canalului... Nu vă temeţi să spuneţi am greşit, când aţi greşit – dar refuzaţi să recunoaşteţi o greşeală – acolo unde nu este greşeală, ci părere a altora despre lucrurile pe care noi le-am trăit... Nu lăsaţi să treacă anul fără să vă închinaţi la o temniţă în care au murit ai noştri... Şi rugaţi-vă pentru cei care acum trăiesc în mijlocul nostru, dar sunt în temniţă...”, s-a adresat părintele Necula tinerilor creştini ortodocşi şi bistriţenilor care au umplut Sala Polivalentă azi, la prânz.
„În cele mai dificile situaţii, Constantin Necula ştie să pună punctul pe i şi să-i facă pe oameni să iasă dintr-o fundătură... Când toţi ceilalţi sunt timoraţi, el are prezenţă de spirit şi ne oferă soluţii. E mare lucru să poţi vorbi tinerilor pe limba lor... Părintele Nicolae Steinhardt ne spunea de multe ori să nu mai vorbim poveşti... Chiar dacă problemele sunt multe, şi au fost pomenite şi de părintele Necula, cu ajutorul lui Dumnezeu le rezolvăm pe toate...”, a explicat IPS Andrei, prezent în mijlocul tinerilor.
Până în jurul orei 14:00, preotul Constantin Necula a răspuns întrebărilor venite de la tineri, povestind despre nemurirea care se câştigă prin echilibru, despre cât de important este să ne ascultăm părinţii, despre respectul pe care îl datorăm profesorilor, despre „lumea de azi care trăieşte după SF-uri şi care nu se vrea salvată prin Evanghelia lui Hristos", despre preoţi cu har şi fără har, despre fraţii în credinţă şi singura Biserică în care se adăposteşte adevărul, fericiri, suficienţă sau dragoste – în stilul care l-a făcut deja celebru, într-un discurs presărat de glume şi referiri la ultimul model Iphone, Despasito, hastag-uri sau politicieni...
Peste 1.000 de tineri din întreaga Mitropolie a Clujului, Maramureșului și Sălajului, participă azi şi mâine la programe duhovnicești, educative, culturale și artistice organizate special pentru ei, la Bistriţa.
După conferinţa preotului Necula a urmat o sesiune de lucru structurată pe durata a 90 de minute, la care au luat parte cei 1.000 de tineri împărtiți în 50 de grupuri, a câte 20 persoane pe grup, coordonați de către un preot sau profesor, pe teme precum:
Familia creștină și provocările cu care se confruntă aceasta în societatea contemporană
Cum văd tinerii familia creștină? Socializarea între tineri prin activități derulate în cadrul Bisericii
Propuneri de activități care să se desfășoare în grupurile parohiale și asociațiile de tineret. Dependența de imagine, calculator, televizor, telefon, tabletă
Cum putem utiliza social media ca instrument de cooperare și nu ca dependență?
Tinerii prezenți timp de 2 zile la Bistrița vor avea posibilitatea să viziteze Bisericile Ortodoxe, Complexul Muzeal, Sinagoga, Biblioteca Județeană, Biserica Evanghelică, Centrul Cultural Dacia, Complexul Sugălete sau Parcul Municipal iar în această seară se va desfăşura şi Procesiunea Bucuriei – concepută ca o sărbătoare a comuniunii în Hristos care va reuni și alți participanți dintre bistrițenii care doresc să se alăture acestora, îmbrăcați în costume populare.
În cea de-a doua zi a Întâlnirii Tinerilor, bucuria de a fi împreună va fi desăvârșită prin participarea la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Festivitatea de încheiere a evenimentului, programată în după-amiaza zilei de duminică, va consta într-un spectacol muzical, realizat de către Ducu Bertzi & Friends, Florin Săsărman, Grupul Valeria Peter Predescu, Trupa Big City și alți invitați din celelalte episcopii.
vizualizari
loading...
404 Not Found
Server Error
404
Page Not Found
This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.
Avertisment: Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.
NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.