„A fost un mare noroc și un miracol felul în care atunci au avut loc o serie de evenimente istorice care au contribuit esențial la realizarea Unirii Moldovei cu Țara Românească. Este, totodată, și un impuls pentru noi, contemporanii de azi, să ne regândim istoria...”, consideră Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Județene.
Biblioteca Județeană „George Coșbuc” din Bistrița a găzduit azi, cu sprijinul Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud și Societatea Scriitorilor din Bistrița-Năsăud, un eveniment menit să marcheze Centenarul Marii Uniri (1918-2018), dar și Ziua Unirii Principatelor Române – celebrată azi în întreaga țară.
„A fost un mare noroc și un miracol felul în care atunci au avut loc o serie de evenimente istorice care au contribuit esențial la realizarea Unirii Moldovei cu Țara Românească. Este, totodată, și un impuls pentru noi, contemporanii de azi, să ne regândim istoria, dar și să-i recitim pe scriitorii care și-au asumat un rol decisiv în construirea Unirii”, a precizat managerul bibliotecii, Ioan Pintea, referindu-se la ilustrele figuri precum Mihail Kogălniceanu, Alecsandri sau Costache Negruzzi.
Cornelia Vlașin, directoarea Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud, a prezentat publicului câteva documente de arhivă despre ecoul Unirii Principatelor în ținutul Bistriței și Năsăudului, referindu-se la celebrele cuvinte ale lui Mihail Kogălniceanu – „...alegându-te pe tine domn în țara noastră, am voit să arătăm lumii ceea ce țara dorește: la legi noi, om nou...”.
Cornelia Vlașin a vorbit și despre Ioachim Mureșanu, marcanta personalitate din Năsăud, secretar al Fondurilor Grănicerești, membru al Dietei de la Sibiu și, ulterior, deputat în Parlamentul de la Budapesta.
Evenimentul a continuat cu o prelegere susținută de istoricul și criticul Andrei Moldovan care a vorbit despre „rolul colosal” al unor foarte tineri scriitori români care au reușit printr-o impresionantă strădanie, să pregătească Unirea de la 1859, fiind studenți în acea vreme, la Paris sau Berlin.
Managerul Ioan Pintea a prezentat succint un impresionant album intitulat „Basarabia în actul Marii Uniri de la 1918”, de Ion Țurcanu și Mihai Papuc, publicat anul trecut de Editura Știința din Chișinău – un volum care a sosit chiar ieri la Biblioteca Județeană și urmează să fie disponibil și bistrițenilor, la sala de lectură, în curând.
Iar dacă manifestarea a debutat la Bibliotecă sub auspiciile unui imn patriotic interpretat de doi tineri muzicieni de la Liceul „Tudor Jarda”, ea s-a încheiat cu un recital de poezie susținut de membrii Societății Scriitorilor din Bistrița-Năsăud.
2189 vizualizari
loading...
404 Not Found
Server Error
404
Page Not Found
This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.
Avertisment: Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.
NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.