Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  42 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO/VIDEO: Un gest extraordinar al celei mai vechi firme din Bistrița. „Este deja o tradiție”

11/01/2018 20:37:48 Ioana BRADEA  
Totul a început în 1896, când în Bistrița apărea o mică fabrică în care se produceau plăci ceramice. Proprietar era meșterul Walter Schuster, fabrica fiind achiziționată, în 1917 de familia Dr. Corneliu Biss care o transformă în societatea pe acțiuni „Fabrica de sobe și produse ceramice” – Teraplastul de azi care a făcut un gest extraordinar:

Este mai în vâstă decât Centenarul Unirii, sunt peste 120 de ani de când această firmă există, a fost performantă de când se știe, are o cifră de afaceri de 130 milioane de euro, a investit imens în acești ultimi ani, fiind și prima firmă din România care și-a deschis o filială în străinătate, lucru care ne face mândri pe toți cei care suntem din Bistrița – a precizat Gavril Țărmure, managerul Centrului Județean pentru Cultură – partenerul unui concert simfonic extraordinar oferit de grupul de firme Teraplast.

Gavril Țărmure a recunoscut că este deja o tradiție ca Teraplast să ofere publicului bistrițean, colaboratorilor și partenerilor săi un concert de mare anvergură, adăugând că a avut șansa să-i cunoască pe unii dintre cei care conduc firma – „oameni senzaționali, vrednici, foarte serioși și disciplinați”.

Teraplast S.A Bistrița a oferit publicului bistrițean un concert special susținut de Noua Orchestră Transilvană, dirijată de Petronius Negrescu. Sala de spectacole a Centrului Cultural Dacia a fost plină ochi astă-seară, bistrițenii aplaudându-i călduros pe muzicienii orchestrei și pe soprana Bianca Mărgean, solistă a Operei Naționale București.

Din program au făcut parte lucrări celebre ale unor compozitori faimoși precum Ceaikovski (fragmente din Spărgătorul de nuci), Catalani (Ne andro lontana), Dvorak (Dansul slav în sol minor și aria Song to the moon din opera Rusalka), Strauss (polka Unter Donner und Blitz), Franz von Suppe (Cavaleria ușoară), Puccini (fragmente din opera Boema), Offenbach (Bacarolle, din opera Orfeu în infern), Csardas-ul lui Emmerich Kalman din opereta Silvia, concertul încheindu-se cu faimosul vals Dunărea albastră și Marșul Radetzky ale lui Johann Strauss.

Totul a început în 1896, când în Bistrița apărea o mică unitate de producție a plăcilor ceramice. Proprietar era meșterul Walter Schuster, fabrica fiind achiziționată, în 1917 de familia Dr. Corneliu Biss care o transformă în societatea pe acțiuni „Fabrica de sobe și produse ceramice”. Familia Dr. Corneliu Biss achizitioneaza unitatea de productie a placilor ceramice si o transforma in societatea pe actiuni “Fabrica de sobe și produse ceramice”.

Pe langa familia Biss, în acționariatul noii companii mai erau familia Muller, familia Senensieb și Banca de Credit Bistrița. În 1948, Fabrica de sobe și produse ceramice este naționalizată iar în 1977 se transformă în Intreprinderea de Materiale de Construcții Bistrița, Fabrica de sobe și produse ceramice fiind integrată în această intreprindere.

În 1978 se pun în funcțiune primele linii de extrudare profile și țevi PVC iar în 1979 se pune în funcțiune prima linie de dozare-malaxare, care asigură o parte din necesarul de granule pentru liniile de extrudare existente și pentru celelalte 22 puse în funcțiune în cursul aceluiași an.

În 1990 lua ființă Teraplast, prin divizarea Intreprinderii de Materiale de Construcții din Bistrița, care detinea sectiile de teracota si de prelucrare a maselor plastice. În 1992, Teraplast încheie un parteneriat strategic cu compania maghiară Gemenc Plast Rt, scopul acestei asocieri fiind asigurarea accesului la piețele externe prin adoptarea unor tehnologii de producție avansate.

În 1994 Teraplast înființează, în asociere cu compania Rompetrol SA și cu societățile franceze Gaz de France și Socomo-Socotub, firma mixtă Politub, având ca profil de activitate producerea și distribuirea de tubulatură din polietilenă destinată instalațiilor de distribuire a apei potabile și a gazelor naturale.

În calitate de acționar principal cu o participație de 17,9%, Teraplast împreună cu alte persoane fizice, pune bazele companiei Plastsistem, având ca obiect de activitate fabricarea de produse injectate, tâmplărie PVC și comercializarea de produse complementare portofoliului Teraplast. În 1995 compania Teraplast își privatizează integral capitalul prin metoda MEBO. În 1998 se pun bazele grupului de firme TERAPLAST, al cărui fondator și lider este TERAPLAST GP. Mai multe despre istoria Terplast puteți citi AICI.

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro