Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  41 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO/VIDEO. Un experiment reuşit, la Liceul de Arte „Corneliu Baba”. Să muşti din tablouri, nu altceva...!

30/05/2017 09:09:40 Ioana BRADEA  
Timp al formelor dulci, la Casa Argintarului, şi zeci de geometrii interioare prinse cu sfoară pe pereţi, ca nişte zmeie purtate de aromele copilăriei şi ale prăjiturilor de demult. Elevii clasei a IX-a B de la Liceul de Arte „Corneliu Baba” au inaugurat ieri după-amiază o expoziţie din care emană o dinamică extraordinară şi foarte plăcută:

„Este vorba despre o adevărată artă a decorării torturilor”, a recunoscut Cristina Istrate, directoarea Cofiseriei Cristina, prezentă azi la vernisajul expoziţiei inaugurate la Casa Argintarului, amintind şi de moda de a decora cu pastă de zahăr care face senzaţie printre amatorii de prăjituri de gală. „Felicitări pentru ce aţi realizat aici. Faceţi parte dintr-o lume absolut specială, lumea artiştilor, este vorba de foarte multă muncă şi chiar de sacrificiu – dar dacă vă place ceea ce faceţi, nu veţi mai resimţi sacrificiul... Moda se schimbă. Ceea ce nu se schimbă, însă, este perseverenţa şi faptul că, pentru a fi bun în ceea ce faci trebuie să studiezi. Ceea ce este, de asemenea, foarte important este să credeţi în voi şi în visurile voastre... Lucrările sunt fabuloase, iar tema – extrem de generoasă”, a mai spus Cristina Istrate.

Atunci când desenăm ceva, suntem învăţaţi să descoperim forma geometrică din spatele obiectului respectiv. O sticlă va fi asemănătoare unui cilindru, astfel încât, dacă ştim să desenăm bine umbrele unui cilindru, să justificăm volumetria sa, vom putea în pasul următor să deformăm şi să ajungem la elementul pe care l-am vrut iniţial... La fel se pot descoperi formele geometrice din spatele fiecărui obiect care ne înconjoară. Discutăm aici, cu alte cuvinte, despre un exerciţiu plastic, o volumetrie care se construieşte pe elemente geometrice esenţiale, dar care îşi găsesc cumva într-o dimensiune a jocului, a plăcerii – această joncţiune cu arta culinară, cu tortul, cu elementele ludicului”, a remarcat istoricul de artă Vasile Duda.

Dacă am transforma în joc fiecare oră de clasă, ar dispărea din rigiditatea care bântuie prin şcoala românească, iar scopul profesorilor ar fi atins mult mai rapid şi uşor, a mai spus Vasile Duda, amintind cât de important este ca educaţia să se realizeze sub forma unui joc.

Din fiecare lucrare emană o dinamică extraordinară şi foarte plăcută – dovadă că experimentul de aici a reuşit”, a conchis Vasile Duda.

Miruna Priscorniţă-Tonea şi Diana Hoha Pop – două dintre elevele clasei a IX-a B care au expus în cadrul expoziţiei – au explicat pentru Bistriţeanul.ro că au reuşit să transmită senzaţia de dulce prin culorile intense, prin relaţia de culori şi tonalitatea acestora... „Există şi anumite principii sau culori asociate formelor geometrice, dar rămâne la latitudinea fiecărui artist felul în care le combină. Ni s-a părut o temă interesantă, încă ne plac dulciurile şi de aceea a fost foarte distractiv să combinăm culorile şi formele geometrice în aşa fel încât să iasă în final adevărate construcţii de torturi... Unii dintre colegii noştri au câte o lucrare, alţii câte două...”, au povestit cele două eleve.

Proiectul s-a desfăşurat în cadrul programului „Şcoala Altfel” iar diriginta clasei a IX-a B de la Liceul de Arte „Corneliu Baba” din Bistrița – profesoara Andreea Târziu-Gal a mulţumit părinţilor pentru că s-au implicat, a salutat parteneriatul existent între liceu şi Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, explicând că este vorba mai degrabă de geometrii interioare şi că elevii clasei, alături de profesorii coordonatori Paul Târziu şi Radu Hangan – au ieşit puţin din ceea ce înseamnă teoria artei, îndreptându-se spre experiment.

Ideea a fost să ne jucăm, mai ales că în anul acesta, clasa a IX-a, în disciplina pe care o predau, limba şi literatura română merge foarte mult pe ideea de joc, ludic, alegere, proiectul fiind o prelungire a temei pe care am parcurs-o aproape un an şcolar întreg... M-am bucurat foarte mult că elevii au intrat în joc şi au reuşit să creeze câteva forme geometrice dulci extrem de interesante şi le mulţumim mult părinţilor pentru că au răspuns atât de prompt invitaţiei noastre...”, a conchis profesoara Andreea Târziu-Gal.

5788 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro