Emoţionantă ceremonie în această dimineaţă, la Colegiul „Liviu Rebreanu” din Bistriţa, acolo unde a fost celebrată personalitatea celui care a făcut posibilă existenţa actualei clădiri CNLR, printr-o uimitoare mobilizare a comunităţii locale, prin strângeri de fonduri şi o clădire impresionantă înălţată în doar doi ani...!
Oficialităţi, politicieni, oameni de cultură şi absolvenţi ai şcolii, reprezentanţi ai Asociaţiei Saşilor Bistriţeni din Germania şi Austria, dar şi o delegaţie a oraşului înfrăţit cu Bistriţa, Wiehl, condusă de primarul, Ulrich Stücker – au asistat în această dimineaţă la un eveniment deosebit: a fost dezvelit bustul lui Georg Fischer – primul director al acestei unităţi de învăţământ inaugurată, acum 115 ani, ca Gimnaziu Evanghelic.
Georg Fischer a condus în perioada 1882 – 1914 Gimnaziul Evanghelic care funcţiona, înainte de 1900, într-o clădire cu trei etaje construită în apropierea Bisericii Evanghelice. În anul 1905, când spaţiul vechii clădiri a devenit insuficient, Georg Fischer s-a implicat în strângerea de fonduri pentru realizarea unei noi clădiri – actualmente Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”.
A fost o uluitoare şi impresionantă mobilizare a comunităţii locale şi germane care a reuşit, în urma unor strângeri de fonduri fără precedent în oraş, la acea vreme, să strângă aproape 500.000 de coroane (echivalentul a 2 milioane de euro) şi să finalizeze construcţia într-un timp record. Mai multe despre povestea construcţiei CNLR puteţi citi AICI.
Bustul eminentului profesor născut la Monariu, într-o familie de ţărani saşi, a fost comandat şi plătit de Asociaţia Saşilor Bistriţeni din Germania şi Austria (HOG) – lucrarea fiind executată de artistul Mircea Mocanu.
„În 1944, clădirea gimnaziului funcţiona ca spital pentru îngrijirea răniţilor din cel de-al Doilea Război Mondial, în primăvara anului 1945 au avut loc primele reforme în învăţământul românesc şi astfel ia naştere Liceul Alexandru Odobescu, care cuprinde o şcoală agricolă, un liceu de fete şi unul de băieţi – aceste lucruri le găsim consemnate într-o notă de control a unui reprezentant al Ministerului Educaţiei din acea vreme care mai spune că aceste şcoli funcţionează în clădirea fostului gimnaziu german, închiriat pe o durată de 10 ani, pentru o chirie de 480.000 de lei...”, a povestit şi actuala directoare a colegiului, Susana Gălăţan, evocând istoria colegiului după anii 1944.
„S-a pus problema ca în acest spaţiu să se aşeze elementele cu semnificaţie simbolică. Amplasarea lui Liviu Rebreanu a fost o normalitate, pentru că se referă la prezentul unui spirit care dăinuie în această clădire, dar în acelaşi timp trebuia să se găsească un echilibru al balanţei istoriei, pentru a recupera şi acea felie a istoriei pe care o cunoşteam mai puţin...”, a explicat istoricul de artă Vasile Duda:
Au luat cuvântul Dorel Cosma, managerul Centrului Cultural Municipal, dr. Hans Georg Franchy, preşedintele Asociaţiei Saşilor Bistriţeni din Germania şi Austria, dar şi reprezentantul Forumului Democrat German din Sibiu, preotul Johann Dieter Krauss şi primarul Ovidiu Creţu care a înmânat, la finalul ceremoniei, distincţii pentru Hans Franchy, sculptorul Mircea Mocanu şi Constantin Rus, fostul director al Colegiului în mandatul căruia au început demersurile de reabilitare ale clădirii centrale – pentru care zilele trecute s-a obţinut o finanţare de 9 milioane de euro, prin PNDL.