„Învăţătura şi învăţarea se produce în orice clipă a vieţii noastre, în orice loc, nu doar în sala de clasă... Învăţăm mereu, de la toţi cei pe care îi întâlnim şi de la toate lucrurile pe care le trăim. Învăţăm inclusiv din trecutul nostru. Pentru că prezentul şi viitorul nostru sunt determinate de trecut...”
Un impresionant proiect tematic a fost pus astă-seară în scenă la „Casa cu Lei” de învăţătoarea Aurora Rad de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”, elevii săi şi părinţii parteneri în întreaga poveste – alături de câţiva invitaţi speciali care au susţinut importanţa şi valoarea tradiţiilor româneşti.
Proiectul s-a derulat sub forma unui dialog concentrat pe ideea unei fetiţe din clasă – Maria Vasile, care a demonstrat că în prelungirea studiilor şi cercetărilor realizate de reputatul Dimitrie Gusti – judeţul nostru se poate lăuda cu ceea ce realizează, la Salva, creatoarea Virginia Linul.
„Învăţătura şi învăţarea se produce în orice clipă a vieţii noastre, în orice loc, nu doar în sala de clasă... Învăţăm mereu, de la toţi cei pe care îi întâlnim şi de la toate lucrurile pe care le trăim. Învăţăm inclusiv din trecutul nostru. Pentru că prezentul şi viitorul nostru este determinat de trecut, construit de oamenii care s-au transformat, în timp, în modele ale vieţii noastre de acum...”, a precizat, în deschidere, învăţătoarea Aurora Rad de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”.
„Poate nu vă daţi seama, dar ceea ce aţi organizat voi aici este chiar o şezătoare”, a afirmat Menuţ Maximinian, unul dintre invitaţii care a evocat străvechile obiceiuri româneşti ale zonei, dar şi personalitatea lui Dimitrie Gusti care ştia foarte bine să se integreze în lumea satului transilvănean, ca şi performanţele Virginiei Linul care au constituit un real exemplu pentru mari creatori de modă contemporani şi care a ajuns să-şi expună creaţiile populare în toate colţurile lumii.
Ioan Gaftone, un alt invitat, a povestit, la rândul său despre Dimitrie Gusti, sfătuindu-i pe micii şcolari să continue să înveţe mai ales la această vârstă pentru că „educaţia este cea care te poate salva din atacuri foarte dure şi care te poate ajuta să ieşi cu bine din cele mai complicate situaţii. Dacă veţi face lucrurile serios şi constant – nu aveţi decât de câştigat...”, a mai spus Ioan Gaftone.
Virginia Linul, invitată la eveniment, s-a declarat surprinsă de tema studiului tematic individual la care au muncit copiii, precizând că asemenea subiecte se fac în mediul universitar şi că acum, mai mult decât oricând, este nevoie de oameni precum învăţătoarea Aurora Rad şi precum părinţii copiilor care şi-au încurajat copiii să se ocupe de tradiţiile româneşti.
Virginia Linul a povestit celor prezenţi că a crescut într-o familie în care mama ei cosea pieptare cu mărgele sau curele foarte apreciate şi că tot de la mama sa a învăţat şi ea şi surorile şi fratele ei arta de a coase: „Era o mare concurenţă între noi, între fraţi, cine coase mai repede şi mai bine, până şi fratele meu, băiat fiind, a învăţat cum se coase”, a povestit Virginia Linul adăugând că după ani mulţi – imediat după Revoluţie – pe când românii au respins costumul popular – au venit străinii să ne atragă atenţia asupra frumuseţii şi valorii care se ascunde într-un costum popular autentic.