Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  232 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO/VIDEO: Uimitoare călătorie a unor copii - din prezent spre trecut, de la Dimitrie Gusti la Virginia Linul

23/01/2017 19:34:15 Ioana BRADEA  
„Învăţătura şi învăţarea se produce în orice clipă a vieţii noastre, în orice loc, nu doar în sala de clasă... Învăţăm mereu, de la toţi cei pe care îi întâlnim şi de la toate lucrurile pe care le trăim. Învăţăm inclusiv din trecutul nostru. Pentru că prezentul şi viitorul nostru sunt determinate de trecut...”

Un impresionant proiect tematic a fost pus astă-seară în scenă la „Casa cu Lei” de învăţătoarea Aurora Rad de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”, elevii săi şi părinţii parteneri în întreaga poveste – alături de câţiva invitaţi speciali care au susţinut importanţa şi valoarea tradiţiilor româneşti.

Proiectul s-a derulat sub forma unui dialog concentrat pe ideea unei fetiţe din clasă – Maria Vasile, care a demonstrat că în prelungirea studiilor şi cercetărilor realizate de reputatul Dimitrie Gusti – judeţul nostru se poate lăuda cu ceea ce realizează, la Salva, creatoarea Virginia Linul.

Învăţătura şi învăţarea se produce în orice clipă a vieţii noastre, în orice loc, nu doar în sala de clasă... Învăţăm mereu, de la toţi cei pe care îi întâlnim şi de la toate lucrurile pe care le trăim. Învăţăm inclusiv din trecutul nostru. Pentru că prezentul şi viitorul nostru este determinat de trecut, construit de oamenii care s-au transformat, în timp, în modele ale vieţii noastre de acum...”, a precizat, în deschidere, învăţătoarea Aurora Rad de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”.

Poate nu vă daţi seama, dar ceea ce aţi organizat voi aici este chiar o şezătoare”, a afirmat Menuţ Maximinian, unul dintre invitaţii care a evocat străvechile obiceiuri româneşti ale zonei, dar şi personalitatea lui Dimitrie Gusti care ştia foarte bine să se integreze în lumea satului transilvănean, ca şi performanţele Virginiei Linul care au constituit un real exemplu pentru mari creatori de modă contemporani şi care a ajuns să-şi expună creaţiile populare în toate colţurile lumii.

Ioan Gaftone, un alt invitat, a povestit, la rândul său despre Dimitrie Gusti, sfătuindu-i pe micii şcolari să continue să înveţe mai ales la această vârstă pentru că „educaţia este cea care te poate salva din atacuri foarte dure şi care te poate ajuta să ieşi cu bine din cele mai complicate situaţii. Dacă veţi face lucrurile serios şi constant – nu aveţi decât de câştigat...”, a mai spus Ioan Gaftone.

Virginia Linul, invitată la eveniment, s-a declarat surprinsă de tema studiului tematic individual la care au muncit copiii, precizând că asemenea subiecte se fac în mediul universitar şi că acum, mai mult decât oricând, este nevoie de oameni precum învăţătoarea Aurora Rad şi precum părinţii copiilor care şi-au încurajat copiii să se ocupe de tradiţiile româneşti.

Virginia Linul a povestit celor prezenţi că a crescut într-o familie în care mama ei cosea pieptare cu mărgele sau curele foarte apreciate şi că tot de la mama sa a învăţat şi ea şi surorile şi fratele ei arta de a coase: „Era o mare concurenţă între noi, între fraţi, cine coase mai repede şi mai bine, până şi fratele meu, băiat fiind, a învăţat cum se coase”, a povestit Virginia Linul adăugând că după ani mulţi – imediat după Revoluţie – pe când românii au respins costumul popular – au venit străinii să ne atragă atenţia asupra frumuseţii şi valorii care se ascunde într-un costum popular autentic.

5967 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro