„Sunt stabilită în Italia de 13 ani, am venit la Bistriţa să-mi văd părinţii împreună cu fetele mele, am trecut pe la Casa Argintarului, încercând să le arăt fetelor un strop din istoria oraşului meu natal şi am descoperit-o pe doamna Pleniceanu. Am rugat-o să ne dea voie să participăm şi noi”, ne-a povestit mama Graziei Cacioppo.
Lucrări de broderie realizate de 18 eleve de diferite vârste în cadrul Şcolii de vară organizate de Muzeul Judeţean Bistriţa-Năsăud sunt expuse şi pot fi admirate la Casa Argintarului.
Vernisajul expoziţiei a avut loc ieri seară, iar muzeograful Elena Pleniceanu, coordonatorul Atelierului de Broderie săsească, a povestit pentru Bistriţeanul.ro că printre elevele care şi-au petrecut vacanţa la Muzeu s-au aflat şi 3 sau 4 fetiţe care au participat şi anul trecut la Şcoala de Vară.
Aceasta nu a fost însă singura surpriză plăcută în ceea ce priveşte participanţii la atelier: „A venit, la un moment dat, un grup mare de turişti din Germania care doreau să viziteze Casa Argintarului. Patru dintre copii au insistat să stea alături de noi să participe la lecţiile de broderie, a fost o încântare şi pentru noi, era inclusiv un băiat printre ei. Nu au reuşit să termine lucrările în cele câteva ore cât au petrecut brodând cu noi, însă le-am finalizat noi lucrările şi le-am trecut numele alături”, a povestit Elena Pleniceanu pentru Bistriţeanul.ro.
O situaţie similară s-a petrecut şi cu o bistriţeancă stabilită în Italia de 13 ani şi sosită în concediu cu cele trei fete, de 1, 7 şi 11 ani: „Am venit să-mi vizitez părinţii, am trecut întâmplător pe la Casa Argintarului, încercând să le arăt fetelor puţin din istoria oraşului meu natal şi am descoperit-o pe doamna Pleniceanu. Am rugat-o să le dea voie să participe şi fetele de 7 şi 11 ani, chiar dacă nu ne-am înscris de la început. A fost o experienţă extraordinară, ele nici nu ştiau româneşte, abia din acest an le-am dus la cursuri de limbă şi cultură română, aici au început să lege câteva cuvinte, să prindă curaj şi să vorbească, şi-au făcut şi prieteni, ne-a plăcut foarte mult”, a mai spus bistriţeanca.
„Am încercat să realizăm broderie săsească, dar pe parcurs am denaturat puţin cursul lucrurilor şi le-am dat frâu liber fetelor să-şi aleagă ce model vor, ce culoare sau aţă doresc, tocmai ca să nu se plictisească, să nu li se pară demersul prea dificil... Au fost toate fetele consecvente şi harnice. Le mulţumesc pentru această hărnicie şi pentru implicare...”, a mai spus Elena Pleniceanu.
Piese de decor pictate de Silvia Ţogorean, dar şi imagini de arhivă puse la dispoziţie de filatelistul şi colecţionarul Mircea Calu – completează frumuseţea şi delicateţea expoziţiei deschise la Centrul German de pe Dornei.