Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  123 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO/VIDEO: Tulburătoare fotografii cu mămici din Bistriţa, expuse în parc. “Este un drept vital al copilului”

04/08/2016 09:29:55 Ioana BRADEA  
Zeci de mămici şi-au dat întâlnire ieri seară în Parcul Municipal, pentru a participa la primele acţiuni care marchează în Bistriţa Săptămâna internaţională a alăptării. Statisticile arată că 800.000 de copii ar supravieţui anual dacă ar fi alăptaţi. "E un drept vital al copilului. Măcar 6 luni are dreptul să fie alăptat la sân..."

S-au aşezat în formă de inimă, pe iarba din parcul municipal şi au început să-şi alăpteze bebeluşii în acelaşi timp, într-un flashmob intitulat Milky Way care să susţină faptul că alăptarea bebeluşului în public este o normalitate.

Zeci de mămici dar şi trecători din parcul municipal au admirat ieri seară fotografiile expoziției „Îți mulțumesc, mamă, pentru că mă alăptezi!”, organizată de Atelierul de imagini. Evenimentul a presupus şi o întâlnire a grupurilor de suport cu mame care au născut bebeluși prematuri, cu mame care alăptează prelungit, dar și o sesiune de gimnastică cu bebeluși în sisteme fiziologice, susținută de instructorul Alexandra Nagy.

"Este un mit faptul că laptele matern nu ar mai fi plin de calităţi după vârsta de 9 luni – un mit din categoria “leacuri băbeşti” – în jurul vârstei de 1 an, laptele matern conţine o cantitate de anticorpi aproape la fel de mare ca cea de la naştere, pentru a-l susţine pe bebeluş să treacă la vârsta la care începe să meargă, să interacţioneze mai mult cu obiectele din jur, să se sprijine în mâini şi să bage în gură cam tot ce prinde" a precizat pentru Bistriţeanul.ro Monica Ungur - coordonatoarea activităţilor Asociaţiei SAMAS Bistriţa.

Recomandarea generală este alăptarea exclusiv la sân până la 6 luni şi continuarea alăptării, cu diversificaţie, până la doi ani şi chiar şi peste doi ani – atâta timp cât mama şi copilul îşi doresc asta. "Este un drept vital al copilului. Măcar 6 luni copilul are dreptul să fie alăptat la sân. Se pun astfel bazele sănătăţii sale fizice dar şi psihoemoţionale pe întreaga viaţă. Într-devăr, anumite ingrediente, anumiţi constituenţi se schimbă, dar nu este adevărat că după 6-8 luni laptele matern ar fi apă chioară... E bun lapte de vacă, capră sau bivoliţă – în schimb laptele generat de propria noastră fiinţă nu mai este bun...? Un copil alăptat la sân are un coeficient de inteligenţă mai ridicat, se dezvoltă mai armonios şi va fi mai sigur pe sine din toate punctele de vedere. Inclusiv pentru mamele care îşi hrănesc copiii cu lapte praf există sfaturi şi recomandări – nu este chiar atât de simplu să-i dai un biberon de lapte, să aştepţi să râgâie, îl aşezi în pat şi ai scăpat..." a mai spus Monica Ungur.

Asociaţia SAMAS va da publicităţii în septembrie, rezultatele unui sondaj referitor la rata alăptării în România, pe categorii profesionale, vârste, mediu rural sau urban. Cifrele nu sunt tocmai încurajatoare – în 2011 România avea una dintre cele mai scăzute rate de alăptare din Europa, doar 12% dintre mame alăptau la 6 luni, media pe Europa fiind de asemenea foarte scăzută. Se apreciază că 800.000 de copii ar supravieţui anual dacă ar fi alăptaţi...

Evenimentele Asociaţiei SAMAS Bistriţa continuă şi azi, 4 august, începând cu ora 17:00, la Biblioteca Județeană Bistrița Năsăud, unde mamele pot urmări documentarul „The Milky Way”– vizionare urmată de o întâlnire cu Ramona Pașca – psiholog și Anca Toader – psiholog pe tema beneficiilor alăptării asupra dezvoltării bebelușului și aspecte legislative privind alăptarea și întoarcerea la muncă.

Vineri, 5 august, în curtea Librăriei Colorate, mamele sunt invitate, între orele 14:00 – 18:00 la Bazarul Mămicilor, unde pot vinde diverse lucruri second-hand, iar de la ora 15:00 se pot întâlni cu terapeutele Alina Maria Purghe, Ana-Maria Sadaghurschi și Mariana Mistric, în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri pe tema beneficiilor terapiei Bowen pentru bebeluși și părinți. Ziua se va încheia cu un atelier despre beneficiile masajului pentru gravide și bebeluși susținut de Mariana Mistric (terapeut maseur și Educator Perinatal SAMAS) și Monica Ungur (Educator Perinatal SAMAS), la care mamele sunt așteptate de la ora 16:00.

Sâmbătă, 6 august, de la ora 10:30, în Parcul Municipal Bistrița, mamele sunt invitate la atelierul „Mama și bebe fitness”, iar de la ora 11:30 la un curs de educație perinatală despre recuperarea perineului după naștere, susținute de Andrada Costeanu – kinetoterapeut, instructor de Pilates și Educator Perinatal SAMAS. Ziua se va închide cu o conferință pe tema „Alăptarea - hrană trupească și sufletească”, prezentată de Monica Ungur – Educator Perinatal SAMAS și consultant în alăptare, unde mămicile sunt așteptate de la ora 18:30, la Biserica Sf. Treime Bistrița.

7378 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro