Emoţionantă ceremonie militară în această dimineaţă la Bistriţa, cu prilejul Zilei Drapelului Naţional : după o scurtă slujbă religioasă de sfinţire a drapelului, în Biserica de la Coroana, drapelul a fost purtat de militarii Garnizoanei Bistriţa pe strada Dornei, a poposit în faţa Primăriei şi a fost înălţat pe catargul din Piaţa Centrală.
Instituţia Prefectului, împreună cu Consiliul Judeţean Bistrița-Năsăud, Primăria şi Garnizoana Bistriţa, au organizat azi, la statuia poetului Andrei Mureșanu din Piața Centrală, un ceremonial militar-religios dedicat Zilei Drapelului Naţional.
Au participat şi cinstit importanţa tricolorului primarul Ovidiu Creţu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Pugna, prefectul Ovidiu Frenţ, colonelul Iulian Berdilă, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, protopopul Alexandru Vidican, alături de alţi consilieri municipali, politicieni şi militari.
La ora 9:00, la Biserica Protopopiatului, s-a desfăşurat o scurtă slujbă de sfinţire a Drapelului Naţional al României, iar de la ora 9:35, în Piaţa Centrală – a avut loc ceremonia publică de înălţare a Drapelului Naţional, acordarea onorului militar, salutul Drapelului de Luptă, înălţarea Drapelului pe catarg – totul încheindu-se cu defilarea gărzii de onoare.
„Ziua Drapelului – cunoscută şi ca Ziua Tricolorului – a fost proclamată prin lege în 1998. În 1834, voievodul Alexandru Ghica al Ţării Româneşti a atribuit Armatei ca steag tricolorul, cu cele 3 culori – roşu, galben şi albastru – consfinţirea steagului având loc prin decret în timpul Revoluţiei din 1848, când s-a precizat că pentru stindard «culorile sunt albastru închis, galben deschis şi roşu carmin», dispuse vertical, aranjate în ordinea următoare: «lângă lemn vine albastru, apoi galben şi apoi roşu fâlfâind»", a precizat vicepreşedintele Alexandru Pugna, într-un discurs, recitând şi celebrele versuri „Trei culori cunosc pe lume" - imnul României înainte de 1989.
Înainte de a fi înălţat pe catarg, drapelul a fost sărutat de oficialităţile prezente la ceremonia care s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare.
Ziua Drapelului a fost instituită pentru a marca data de 26 iunie 1848, când s-a hotărât că tricolorul (roşu, galben şi albastru) reprezintă steagul Ţării Româneşti.