Îndrăgita Rona Hartner care a concertat alături de faimosul Goran Bregović a fost invitata de onoare a ediţiei din acest an a ”Festivalului tradițiilor țigănești”. Iar rromii prezenţi cu sutele în centrul Bistriţei nu s-au sfiit să danseze şi să se simtă bine. Ce crede CNP Mondialu’ despre artiştii invitaţi de Primărie:
Dacă românii din judeţ îşi petrec ziua de Sfânta Marie Mare în pelerinaje pe la mănăstirile din judeţ – rromii din Bistriţa s-au adunat în centrul oraşului, celebrând această sărbătoare prin cântec, joc şi petreceri în stil propriu. Și în acest an, Primăria Bistrița și Centrul Cultural Municipal ”George Coșbuc” în colaborare cu A.S.D.R.A, a organizat astă-seară, pe scena de pe pietonalul Liviu Rebreanu ”Festivalului tradițiilor țigănești”, eveniment ajuns la ediția a XVI–a.
La deschiderea oficială au participat primarul Ovidiu Creţu, administratorul George Avram, Emil Neia Lăcătuş, liderul rromilor alături de alţi consilieri locali. Au încins atmosfera cu reprize de dans şi uimitoare demonstraţii de percuţie, ritmuri îndrăcite şi frenezie maximă ansamblul “Lo Romengo Ili” din Sâncraiu de Mureș, Ansamblul “Romafest” din Târgu Mureș şi Ansamblul “10 Prăjini” din Iași.
Cireaşa de pe tort au fost muzicienii de la “Zuralia Orchestra” împreună cu îndrăgita solistă şi actriţă Rona Hartner care a editat în 1999 primul album muzical, “Seule dans le Paris” – care a deschis recitalul la Bistriţa cu o piesă pe care a interpretat-o şi alături de celebrul Goran Bregović.
Ritmurile gipsy, mixate cu jazz, folclor românesc şi balcanic, care au reușit să fascineze atât publicul din România, cât și publicul din întreaga Europă – i-au cucerit definitiv pe bistriţeni.
Printre spectatori s-a aflat şi CNP Mondialu’ – o altă legendă urbană a Bistriţei alături de regretatul Saporo – despre a cărui moarte tânărul a comentat “Venim pe rând, ne ducem toţi călare...”. Prietenii l-au poreclit "CNP" încă de acum patru ani, de când şi-a tatuat pe frunte codul numeric personal. Întors recent din Spania, tânărul a recunoscut pentru Bistriţeanul.ro că la Bistriţa se simte mai bine ca oriunde şi că artiştii şi muzica din festival sunt total pe placul şi “pe sistemul” său:
La polul opus, Vlăduţ Uifelean, un tânăr bistriţean rrom de 19 ani, student la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, ne-a împărtăşit aceeaşi părere: intenţia municipalităţii de a celebra comunitatea rromă printr-un festival de muzică ţigănească a fost şi pe gustul său iar cu această ocazie a reuşit să-şi cunoască şi nişte verişori despre care nu ştia:
Începând cu ora 20:00 va avea loc și tradiționalul bal al Rromilor care va fi organizat în acest an la restaurantul ”Mia 1”.