22 de tineri s-au întrecut ieri pe scena de la Casa Armatei iar juriul a avut o misiune grea, cântărind lucrurile şi prestaţia interpreţilor până târziu în noapte. Pe podium a urcat şi Titus Homei, iar organizatorii au reuşit să-i aducă pe scenă pe toţi cei care au câştigat marele trofeu de-a lungul celor 10 ediţii de festival.
Emoţii, lacrimi, aplauze la scenă deschisă – cu asta i-au întâmpinat bistriţenii care au umplut din nou Casa Armatei pentru a-i urmări pe tinerii interpreţi de muzică folclorică evoluând, fără emoţii, în Gala Laureaţilor.
„Nu-mi vine să cred că au trecut 10 ani de când Bistriţa este, pentru două zile măcar, capitala folclorului – fapt care a aşezat Bistriţa la loc de cinste pe harta spirituală a folclorului. Mulţumesc tuturor celor care s-au implicat în buna desfăşurare a acestui festival… Era cât pe-aci să suspendăm festivalul din lipsă de locaţie, aşa că le mulţumim şi gazdelor de la Cercul Militar care ne-au pus la dispoziţie acest spaţiu, poate un pic neîncăpător, dar special pentru noi…Mulţumesc totodată publicului – voi mi-aţi dat speranţa de a merge de fiecare dată mai departe…”, a spus Alexandru Pugna, iniţiatorul evenimentului.
Finaliştii care au primit felicitări şi diplome de participare sunt Cornelia Alexandra Hoha (BN), Gabriel Laurentiu Marian (Neamţ), Gabriela Sabău, Iasmina Roxana Schipor (BN), Daliana Lazoc (Sălaj), Mădălina Lupupopii (Suceava), Ioana Leonte (Bistriţa-Năsăud), Larisa Mureşan (Cluj), Andrei Iftime SV, Andreea Barbu (Neamţ) şi Lorena Clapa (Bistriţa-Năsăud).
Premiul special „Maria Precup” a ajuns la Adriana Iosifeni Furicova din Bihor care a impresionat prin originalitate, apărând desculţă pe scenă. „Sper ca profunzimea pe care ai arătat-o în festival să te însoţească mereu”, i-au transmis membrii juriului, iar Adriana a primit, mai în glumă, mai în serios şi o pereche de opinci de la creatoarea populară Lucica Todoran.
Premiul „Codruţa şi Dumitru Vârtic” a ajuns la Ioana Ştefan din Suceava, Premiul special „Lucreţia Sânmihăian” (prima interpretă a judeţului care a câştigat vestitul concurs Floarea din Grădină) a fost cucerit de Vlăduţ Sărmaş din Bistriţa.
Cătălina Rotaru din Suceava a primit premiul special „Ion Conea”, în timp ce premiul special „Valeria Peter Predescu” a ajuns în braţele Geaninei Gavrilă din Hunedoara. Ştefania Pârlea din Sighişoara s-a ales cu premiul special „Maria Peter”, dar şi cu premiul de popularitate.
Spre plăcuta surpriză a multora – premiul III a fost câştigat de Titus Homei din Bistriţa-Năsăud, Premiul II a ajuns la Marian Gogan din Suceava care a participat şi anul trecut, fără să câştige decât o diplomă de participare, ca şi Vlăduţ Sărmaş, de altfel.
Premiul I a fost cucerit de Nicolae Balu din Alba Iulia, iar Marele premiu şi trofeul „Pană de Păun” a ajuns – în acest an – la Larisa Bozbici din Bistriţa-Năsăud – în vârstă de doar 16 ani care şi-a recondiţionat singură costumul vechi de zeci de ani pentru a participa la acest festival.
Larisa Bozbici a impresionat şi a smuls lacrimi şi ropote de aplauze din partea publicului cu o sfâşietoare doină dedicată mamei şi cu un cântec adresat tot mamei cu acompaniament din partea orchestrei profesioniste Dor Românesc dirijată de maestrul Ştefan Cigu.
Un moment emoţionant a fost şi recitalul celorlalţi nouă câştigători ai trofeului „Pană de Păun” din ediţiile precedente – Violeta Sas, Eugenia Horoba, Romina Nemeş, Radu Lazăr, Paul Ananie, Lenuţa Filipoi, Lavinia Chifor, Cristina Bugnar şi Anamaria Marti. Invitații speciali care vor încheia cea de-a doua seară a Festivalului naţional „Pană de Păun" sunt Mariana Deac, Leontin Ciucur, Claudia Torop şi Călin Brătianu.