Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  309 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO/VIDEO: Tihuța și împrejurimile ei, așa cum nu le-ați mai văzut niciodată...

11/12/2017 11:17:44 Ioana BRADEA  
Cam toți se învârt în jurul vârstei de 33 de ani și sunt o generație de tineri care cresc împreună și care au petrecut câteva zile la Tihuța, pe care acum o dezvăluie și bistrițenilor. „Suntem ca o reprezentativă de rugby, atâta timp cât stăm grămadă, bănuiesc că vom ieși cumva și la suprafață...”.

A fost o primă expoziție la Iași, anul trecut, iar în acest an ne-am întâlnit din nou în august, la Tihuța. Ne-am lăsat cuceriți de ideea că peisajul poate să inspire și sufletește, nu doar vizual, că ne putem regăsi în aceste peisaje și din punct de vedere spiritual... Iar eu am încercat să surprind biserica nouă, din curtea Mănăstirii de la Tihuța, este doar o parte a bisericii, căci încă se construiește... Mi-a plăcut partea asta de biserică și felul în care se pierde ea în peisaj așa cum ne pierdem și noi, de altfel...”, ne-a mărturisit Doris Platon, din Bistrița – una dintre artistele care expun, în aceste zile, la Galeria SITA de la parterul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, de pe Strada Grigore Bălan, nr. 11.

Alături de tabloul ei, puteți admira și lucrări aparținând altor tineri artiști precum Smaranda Bostan, George Cernat, Claudiu Ciobanu, Marinela Ciobanu, Adrian Crîșmaru, Rodica Crîșmaru, Eugen Harasim, Radu Mihoc, Dan Andrei Morteci, Maria Morteci, Mitruț Peiu, Bogdan Platon, Ioan Pricop, Zamfira Bîrzu și Eugen Alupopanu – bistrițeanul care a inițiat acest simpozion.

Simpozionul de arte vizuale intitulat „MOUNTAIN PLEIN AIR – de la Plein-air la Land Art” nu reprezintă altceva decât o seducătoare serie de viziuni inedite surprinse în Pasul Tihuța – fie că este vorba despre un scaun pentru omul contemporan prin care se ironizează felul în care își derulează activitățile zilnice, încremenit pe tron, fie că e vorba de instalații, picturi reprezentând momente pe marginea drumului, peisaje, pietre albastre încastrate în ramă sau fotografii.

Evenimentul (organizat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură și Societatea de Concerte Bistrița) a fost prezentat de criticul de artă Maria Bilașevschi, proiectul fiind susținut de Bogdan Petru Vrîncean și coordonat de Eugen Alupopanu & Adrian Crîșmaru.

Când m-am întors din Norvegia, prin 2012, și am aterizat în Bistrița, eu fiind din Bârgău, am avut impresia că am tras-o pe o linie moartă, dar încet și cu răbdare, am depășit momentul... Acum ne aflăm la a doua ediție a simpozionului de arte vizuale, anul trecut tema a fost Mitologii Radicale, anul acesta am încercat un soi de balans între plein air și land art, anul viitor vrem să încercăm să documentăm în virtual peisajul, să vedem cum se mai poate picta peisaj în 2018... Sunt tot felul de curente și școli de artă, însă noi ne-a propus o altă abordare... Cam toți avem 33 de ani, suntem o generație și creștem împreună, suntem ca o reprezentativă de rugby, atâta timp cât stăm grămadă, bănuiesc că vom ieși cumva și la suprafață...”, a recunoscut zâmbind pictorul Eugen Alupopanu.

Artistul ne-a povestit, între altele, și că, alături de prietenii și colegii săi de generație din Iași, a reușit să publice, în 2008 o revistă de artă contemporană, fără niciun fel de finanțare, fără sprijin de nicăieri, contribuind fiecare cu bani din buzunar. „Am reușit să scoatem atunci vreo 18 numere, se numea Puncte Punct Puncte, se publicau cam 80-90 de exemplare, în funcție de câți bani reușeam să strângem și să punem deoparte... Era un proiect nebunesc, neo-dadaist, o distribuiam gratuit prin librării, nimeni nu a crezut în noi atunci, nici măcar profesorii noștri... Am făcut facultatea de arte la Iași, am stat acolo vreo 10 ani, am fost și profesor de desen acolo. Am avut parte de oameni foarte faini cu care am reușit să construim multe alte proiecte, dar, cumva, destinul m-a întors pe aceste meleaguri... Iar cel mai important mi se pare faptul că am avut șansa de a crește organic, exact așa cum am vrut...”, ne-a mai povestit Eugen Alupopanu.

Așadar, dacă aveți timp liber la dispoziție, merită să dați o raită și prin galeria Sita, în aceste zile, să aruncați o privire asupra lucrărilor expuse aici...

3255 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro