O seară de neuitat pentru sute de bistriţeni care au trecut în această seară pragul Muzeului Judeţean din Bistriţa, profitând că intrarea este gratuită şi că porţile instituţiei sunt deschise până la miezul nopţii. S-au bucurat de folk, expoziţii de artă, filme şi jocuri pentru cei mici, culori vii, muzică şi relaxare:
A fost cea de-a XIII-a ediţie a Nopţii Muzeelor – program în care au fost implicate aproape 200 de instituţii muzeale din întreaga ţară.
Nici Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud nu a făcut excepţie, muzeografii şi cercetătorii instituţiei având azi program prelungit de lucru, plimbându-se şi oferind indicaţii turiştilor, povestind şi explicând detaliat despre exponatele şi comorile din muzeu.
În încercarea de a smulge nopţii câteva ore de animaţie nocturnă, sute de bistriţeni au trecut pragul muzeului, asistând de la ora 19:00 la un concert de muzică folk susținut de artiști faimoşi ai Cenaclului Flacăra sau voci de referinţă ale folkului contemporan precum Gloria Melu, Emeric Imre, Magda Puskas, Rareș Suciu sau Claudiu Popa.
Expoziția Salvador Dali – „Biblia Sacra”, expoziția „Generația Marii Uniri – Frații Alexandru și Ioan Lapedatu”, expoziția de artă contemporană PAINTING/ NOW sau SCURT CIRCUIT, jocurile de creativitate, orientare și capacitatea de a lucra în echipă GO TEAM, activităţile de tipul Museum Quest care i-au încurajat pe vizitatori să cunoască şi să descopere secțiile Muzeului Bistrița, sau proiecţiile de filme ale celui mai prestigios festival de film ecologist din ţară, ECO Fest Tour – au transformat muzeul bistriţean, pentru câteva ore, într-un loc de pelerinaj continuu.
Nu puţini au fost cei care au scrijelit impresii superlative pe tăbliţele special amenajate în cadrul expoziţiei permanente de covoare armeneşti, impresionaţi de colecţiile şi expozițiile permanente ale secțiilor de Istorie, Arheologie, Etnografie sau Istorie Naturală.
„Este cel mai frumos muzeu pe care l-am văzut!”, a consemnat Alesia, în timp ce un anonim a recunoscut că „Îmi place acest muzeu f. mult. Îl ador!”, iar Vlad a desenat chiar şi un zâmbet-emoticon – însoţit de mesajul „Un adevărat muzeu european!!! GOOD JOB!”
Şi la Casa Argintarului de pe Dornei a fost pregătit un program special susţinut de elevii claselor a III-a și a V-a, de la secția germană, Colegiul Național „Liviu Rebreanu” Bistrița, care au prezentat vizitatorilor un spectacol de dansuri săsești. Între orele 20:00 şi 23:00 aici a fost organizată proiecţia documentarului „Circuitul burgurilor săsești din Transilvania”.
Au fost deschise, pentru vizitatorii nocturni şi Muzeul „Casa Săsească” din Livezile, şi Muzeul Grăniceresc din Năsăud, dar și Muzeul de Artă Comparată din Sîngeorz-Băi.