„Cine oare a făcut cinste mai mare neamului românesc decât aceste personalități? Oricâtă cultură ai avea – multă sau puțină – nu poți să treci indiferent pe lângă ele...!”. Este încă un pas spre civilizație şi un îndemn că marile personalități ale țării nu pot fi uitate. Există viață şi după moarte? Răspunsul se află, de astă dată, la Sîngeorz-Băi:
Primăria Sîngeorz Băi a inaugurat o expoziție în aer liber a sculptorului Darius Hulea, cel mai promițător artist plastic al României, aşa cum a declarat criticul de artă Mircea Oliv. În fața primăriei din oraş au fost expuse sculpturi ale unor mari personalități ale României, două dintre acestea fiind emblematice pentru județul Bistrița-Năsăud: Liviu Rebreanu şi George Coşbuc.
Vernisajul expoziției în aer liber, intitulată „Semnul de pe față”, are conform lui Darius Hulea emblema unor trăsături omeneşti individuale: „Nasul, gura, ochii spun multe despre un om. Având în vedere personalitatea fiecărui personaj reprezentat în lucrările mele, am căutat să surprind sufletul fiecăruia”.
Lucrările lui Darius Hulea pot fi admirate în fața primăriei din Sângeorz-Băi timp de o lună – acestea reprezentându-i pe Liviu Rebreanu şi George Coşbuc, pe majestatea sa Regele Mihai, Lucian Blaga, Mihail Sadoveanu, Nicolae Iorga, Emil Cioran, Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Regina Ana, George Enescu și sculptorii Dumitru Paciurea, Constantin Brâncuşi şi Frederick Storck.
„Cine oare a făcut cinste mai mare neamului românesc decât aceste personalități...? Cine a dus cultura română la nivele mai înalte decât aceste personalități? Cu arta lui, Darius Hulea desenează practic chipurile acestor personaje. Oricâtă cultură ai avea – multă sau puțină – nu poți să treci indiferent pe lângă ele... Am încredere în viitorul de artist al lui Darius Hulea și știu sigur că drumul lui va depăși granițele României, pentru că iubește să facă lucruri frumoase. Gândiți-vă că mai întâi își construiește în suflet și în minte aceste portrete, nu toarnă peste mulaje de ghips, ci pur și simplu intră atât de mult în firea celor pe care îi surprinde aici încât reușește să construiască portretul lor de aer în jurul acestor structuri metalice...”, a remarcat criticul de artă Oliv Mircea, la vernisajul expoziției.
În ciuda unui timp mohorât, prezența a numeroşi iubitori de frumos din Sîngeorz Băi a relevat încă o dată faptul că în oraşul nostru arta are rolul ei civic, fapt menționat şi în discursul artistului, dar şi în cel al primarului Traian Ogâgău sau al criticului de artă Oliv Mircea.
„Totul începe de la o sârmă de 50-60 cm. Apoi, puțin talent şi multă muncă”, a spus modest Darius Hulea, fost bursier Erasmus, câştigător al premiului „Grigore Bradea”, dar și al celei mai înalte distincții acordate de Uniunea Artiștilor Plastici din România, anul trecut.
„Arta plastică are tradiție în Sîngeorz Băi, oraş renumit pentru taberele de creație şi pentru operele lăsate moştenire oraşului, multe dintre acestea fiind în atenția primăriei pentru a fi repuse atenției publicului, după mulți ani în care au fost lăsate în paragină. Expoziția lui Darius Hulea este încă un pas spre civilizație şi un îndemn că marile personalități ale țării nu pot fi uitate. Există viață şi după moarte? Memoria marilor români trăieşte în sufletul tuturor. Darius Hulea ne-a mai dat un îndemn. Mulțumim...”, a precizat primarul Traian Ogâgău cu prilejul acestui eveniment.