Cu mic, cu mare, mii de bistrițeni au renunțat la câteva ore de somn în seara aceasta și au mers la bisericile din municipiu pentru a-și deschide și lumina sufletul. Lumina venită ieri tocmai de la Ierusalim și dată mai apoi oamenilor a fost „păzită” de cei mai mulți dintre credincioși până la intrarea în casă.
Ca niciodată, în această noapte, aproape de ora 12:00, mii de bistrițeni mișunau pe străzile care duceau spre cele mai importante biserici din Bistrița. Cu sufletul deschis, aceștia s-au dus să se roage și să ia lumină, după zile lungi și grele de post.
Nu au lipsit nici copiii, care nu au protestat, mai mult au încercat să își imite bunicii și părinții. Lăcașul de cult care a atras cei mai mulți credincioși a fost Biserica „Sfinții Trei Ierarhi”, de pe strada Alexandru Odobescu. Câteva mii de oameni au ales să ia lumină de la cei trei preoți de la această biserică. Datorită sistemului de sonorizare la care au apelat preoții, slujba a putut fi ascultată și de la o stradă distanță.
Cel de Sus a ținut cu bistrițenii în această seară, ferindu-i de ploaie, după ce aceasta și-a făcut apariția încă de dimineață. Spre deosebire de alți ani, credincioșii au fost nevoiți să uite de rigorile ultimelor trenduri și au apelat la haine groase, temperaturile fiind destul de scăzute.
Ca și anii trecuți, sâmbătă, o delegație a Patriarhiei Române a adus Lumina Sfântă de la Ierusalim cu un avion special. De la Aeroportul Otopeni, Lumina Sfântă a ajuns în Transilvania cu un avion de mici dimensiuni, făcând escală la Sibiu și Cluj-Napoca. Lumina de la Bistrița a fost adusă din Cluj-Napoca, de către reprezentanții Protopopiatului Ortodox.
Lumina pe care credincioșii o iau de Înviere trebuie să ajungă și la casele lor. În fața casei, după ce se face semnul crucii, lumânarea trebuie stinsă de pragul de sus al ușii de la intrare. Gestul simbolizează lumina care ne luminează și pe noi în spațiul în care trăim. Preoții ne îndeamnă să ținem în casă lumânarea respectivă și să o aprindem la nevoie.
Învierea Domnului este cea mai veche, mărită și solemnă sărbătoare creștină. De asemenea, aceasta este și începutul și culmea tuturor sărbătorilor și a praznicelor. Duminica Învierii ne amintește de trecerea noastră de la întuneric la lumină și de la moarte la viață. Paștile a fost sărbătorit încă de la început în toată lumea creștină