„Avem ocazia să fim martori la un eveniment memorabil”, a remarcat ieri seară Gavril Ţărmure. Zeci de prieteni, vecini, colegi de breaslă şi profesori au participat ieri seară, în Parcul Municipal, la dezvăluirea unei statui în bronz de 3 metri, aparţinând sculptorului Grigore Bradea. „Este un cadou pe care Bistriţa îl merită”...
„Avem ocazia să fim martori la un eveniment memorabil, care cred că va rămâne ca unul istoric – în acest parc minunat, în Bistriţa, se inaugurează o lucrare sculpturală a lui Grigore Bradea, probabil unul dintre cei mai importanţi sculptori ai oraşului”, a remarcat ieri seară Gavril Ţărmure, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură şi amfitrionul inaugurării unei statui în bronz intitulată „Fecioara” şi aparţinând sculptorului Grigore Bradea.
Evenimentul a reunit zeci de prieteni ai artistului, vecini, colegi, profesori sau elevi, cunoştinţe sau rude care au asistat la dezvelirea statuii în bronz şi au ciocnit o cupă de şampanie în amintirea artistului, depănând poveşti şi amintiri.
„Mi-aş dori ca în cât mai multe locuri frumoase ca şi acesta din judeţul nostru lucrările lui Grigore Bradea să fie prezente – pentru că ele înfrumuseţează şi înnobilează aceste locuri. Este cred, extrem de important să punem în valoare oamenii care au scris istorie pentru municipiul Bistriţa şi pentru judeţul nostru. Mă bucur că sunteţi într-un număr atât de mare aici – încă o dovadă că sculptorul Grigore Bradea este încă apreciat chiar şi după 18 ani de când a părăsit această lume. Atât cât bunul Dumnezeu va decide ca eu să ocup o poziţie publică, fără nicio rezervă voi fi alături de toate proiectele care aduc plus-valoare judeţului şi ne înfrumuseţează viaţa”, a precizat Emil Radu Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.
„Este un dar pe care Asociaţia culturală Grigore Bradea îl oferă azi tuturor bistriţenilor, este totodată o dovadă a preocupărilor pe care le are administraţia municipiului condusă de Ovidiu Creţu şi Consiliul Judeţean – o dovadă a interesului pentru cultură şi pentru ca bistriţenii să aibă posibilitatea de a-i cunoaşte pe cei care, de-a lungul timpului, au clădit istoria acestui municipiu şi judeţ”, a afirmat Dorel Cosma, managerul Centrului Cultural Municipal „Geroge Coşbuc” şi reprezentant al Primăriei Bistriţa – adăugând că l-a cunoscut pe autorul sculpturii şi că, de-a lungul întâlnirilor şi discuţiilor foarte interesante, a apreciat la Grigore Bradea calitatea sa de om extraordinar şi pacifist care a încercat mereu să aducă la bună înţelegere pe toţi cei care convieţuiesc în acest oraş. „Totul se desfăşoară, dacă privim atent, sub semnul crucii. Este un simbol, este un cadou pe care Bistriţa îl merită. Este un loc pe care administraţia l-a ales cum nu se poate mai bine: aici, unde liniştea oraşului domină, aici unde se întâlnesc generaţii – ne vom întâlni, de-a lungul timpului, şi cu Grigore Bradea...”
„Mă gândeam la o tradiţie ţărănească şi regală deopotrivă, exemplificată prin zicala «din tată în fiu». Ce se transmite din tată în fiu este inevitabil benefic şi valoros. Mă gândesc desigur la nişte fii. Cât timp există astfel de fii – avem dreptul la o mare speranţă...”, a afirmat şi sculptorul Alexandru Păsat, profesor universitar doctor la Universitatea de Arte şi Design din Cluj-Napoca, în timp ce pictorul Vasile Tolan, vicepreşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România a povestit, la rândul său, detalii din biografia lui Grigore Bradea, pomenind de începuturile vieţii artistice la Bistriţa şi de proiectele şi schiţele de monumente concepute de sculptorul bistriţean, refuzate, însă, de autorităţile din acele vremuri.
„A fost un nume important al artei generaţiei sale – generaţia artiştilor din anii ’80. Sunt convins că mulţi îşi amintesc de Grigore Bradea ca profesor la Liceul Pedagogic de la Năsăud, unde a lucrat după ce şi-a terminat studiile universitare la Cluj... un profesor iubit, care mergea către elevi şi încerca să învie ceea ce se afla chiar în ei, exact aşa cum spune Sfântul Augustin – «Te căutam în afara mea, când tu, tot timpul erai înăuntrul meu...»”, a povestit şi Oliv Mircea, rememorând detalii ale biografiei lui Grigore Bradea şi amintind de faptul că sculptorul a făcut parte din elita sculturii româneşti a anilor ’80, cu un discurs vizual de un nivel extraordinar.
„Orice putere este legitimă prin arta pe care o face posibilă”, a conchis Oliv Mircea, propunând publicului posibilitatea constituirii unui ansamblu de asemenea ipostaze feminine care să simbolizeze provinciile româneşti, până în 2018, când se va celebra un centenar de la Marea Unire din 1918.
Reprezentanţii Asociaţiei culturale „Grigore Bradea” au mulţumit tuturor celor care au sprijinit acest proiect, amintind faptul că lucrarea originală de 55 de centimetri a fost donată asociaţiei prin bunăvoinţa doamnelor Tamara şi Veronica Moise, a fost scanată fidel într-un sistem 3D şi turnată în bronz de artistul Dumitru Cozma la SC Tapio SRL din Cluj-Napoca.
Realizarea acestei lucrări a fost posibilă graţie sprijinului acordat de partenerii Asociaţiei Culturale „Grigore Bradea” – Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud prin Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Primăria Municipiului Bistriţa, Leoni, RAAL, Teraplast, Comelf SA, Rombat, RCB, Rapsodia, ARL Cluj-Napoca, Electro-Ursa, GM Ecoinstal, VRG Grup, Lions Club Siebenburgen Bistriţa şi Agenţia 215.
Foto: Andreea Bradea