„Căi ferate bistrițene” se intitulează expoziția inaugurată azi, la prânz, în Bistrița. Spectaculoase trenulețe din diferite epoci, între care și un Orient Expres din care doar un vagon costă aproximativ 500 de euro, traversează tuneluri, câmpii, dealuri sau stații de căi ferate și pot fi admirate, până sâmbătă, la Muzeul Județean.
Andrei Horneț are 45 de ani, a venit tocmai din București să participe cu exponatele sale la evenimentul din Bistrița, și recunoaște că nu are nicio legătură cu CFR-ul și nici nu a lucrat vreodată în domeniu. „Este o pasiune care datează de prin 1979... De profesie sunt inginer și economist. Mi-e greu să estimez cam ce valoare au exponatele mele, este o investiție de lungă, lungă durată – unele modele sunt unicat, foarte puține sunt făcute de CFR, sunt create sau transformate din alte piese...”, a povestit pentru Bistrițeanul.ro Andrei Horneț, unul dintre expozanți.
Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, cu sprijinul Consiliului Județean, în parteneriat cu DAR Association, Cenafer Instruire Feroviară și Muzeul CFR, propun publicului bistrițean o expozitie de fotografie și machete cu trenulețe funcționale. Este prima expoziție dedicată „căilor ferate spectaculoase din România” și din Bistrița și cuprinde impresionante scene de viață din care nu lipsesc omuleți minusculi, mașinuțe, mecanici care își repară autovehiculele, diferite obiecte de mobilier urban, stații de încărcare, tiruri – toate construite în ani de zile de muncă.
Acestea pot fi admirate la muzeu și dezvăluie publicului o impresionantă pagină de istorie tehnică. Biletul costă 10 lei, iar programările se fac la telefonul 0740.01.59.97 (muzeograf Alina Lehaci).
„Pregătirea evenimentului a durat cam două luni de zile, unii dintre prietenii care au venit cu exponate lucrează în străinătate, alții la privat, a fost dificil să ne coordonăm timpul și să venim la Bistrița 6 dintre noi. Din echipă mai fac parte încă vreo 14 oameni... Este o expoziție mult mai amplă, care se poate întinde și pe 80 de metri... La Cluj, acum doi ani, am reușit să realizăm o dioramă de 61 de metri...”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro Cristian Brutaru, reprezentantul Asociației DAR.
„Sunt jucării pentru copii mai mari, și sunt cam costisitoare, ce-i drept... Cea mai ieftină locomotivă de aici ajunge la 2.000 de lei, iar un vagon, în funcție de epocă și formă poate să ajungă la prețuri între 2.500 – 4.000 de lei. Un singur vagon din Orientul Expres care este expus și la Bistrița costă 500 de euro, pentru că nu sunt realizate în țară, iar o dioramă de o dimensiune precum cea de aici este cotată, pe site-urile de specialitate din străinătate la o valoare de 20 - 30.000 de euro, fără exponate...”, a mai spus Cristian Brutaru.
2362 vizualizari
loading...
404 Not Found
Server Error
404
Page Not Found
This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.
Avertisment: Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.
NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.