„Este un moment istoric de care ne vom aminti peste ani!”, a afirmat în deschiderea ceremoniei directorul Dorel Cosma care a recitat şi un tulburător poem scris de domnia sa şi dedicat „Bătrânei doamne”, fosta Casă de Cultură, acum transformată în Palat. Sala de festivităţi era deja plină la 17.20, când s-au închis uşile...
Ceremonia a fost deschisă de directorul Palatului, Dorel Cosma care a recitat un tulburător poem dedicat chiar Casei de Cultură, care surprinde emoţionant – tot ce înseamnă acum şi tot ce va însemna pe viitor Palatul Culturii:
„Cu forţa de a se manifesta / în burgul străvechi / Bătrâna Doamnă / sună adunarea. / Jocul culorilor, experimentul noului, / nerăbdarea aşteptării / clocotesc de vorbe / în valuri de lumină. / Plonjăm spre infinit / conştientizând momentul: / Palatul e atât de al nostru / cu stări mentale pozitive / şi forme de nelinişti / şi recunoaştere profundă...”
Pe scenă a urmat apoi primarul Ovidiu Creţu care a prezentat un scurt istoric al clădirii, amintind de momentul construcţiei sale în 1896, dar şi de momentul renovării din 1946, când au fost separate cele 3 foaiere, iar uriaşa sală de bal sprijită doar pe stâlpi de susţinere – a fost transformată în sală de spectacole, cu podea înclinată, scenă şi loje.
Ovidiu Creţu şi-a prezentat şi echipa de proiect, felicitându-i pe toţi cei care au cotribuit la buna desfăşurare a lucrărilor – fără să uite să-şi ceară scuze de la bistriţenii care ar fi vrut să intre, dar nu au mai reuşit, sala de festivităţii fiind deja plină în jurul orei 17.20...
Primarul oraşului a oferit câteva distincţii unor personalităţi care, de-a lungul timpului, au marcat destinul Casei de Cultură: Nicolae Gălățean, fost director al instituţiei, Elvira Botoş, Ioan Lazăr, Cornel Udrea şi Dorel Cosma – toţi primind o plachetă aniversară „Gewerbeverein – Palatul Culturii, 120 de ani” imprimată pe o țiglă veche de 450 de ani de pe Biserica Evanghelică şi realizată de elevi şi profesori ai Liceului de Arte „Corneliu Baba”.
Dorel Cosma i-a invitat pe scenă să adreseze publicului un salut şi pe partenerii săi – prieteni de nădejde ai Bistriţei şi culturii bistriţene – Nicolas Charlety (Preşedintele Confederaţiei Naţionale de Folclor din Franţa), Benito Ripoli (preşedintele Federaţiei Naţionale de Folclor din Italia), Nidal Cassem (preşedintele Federaţiei Naţionale de Folclor din Israel) şi Hans Franchy – preşedintele Asociației Sașilor HOG Bistritz-Nosen.
La inaugurare au participat şi prefectul Ovidiu Frenț, viceprimarul orașului Wiehl, protopopul Alexandru Vidican, viceprimarul George Avram şi vicepreşedintele CJ, Alexandru Pugna.
După aproape 45 de minute de discursuri şi distincţii – a început şi concertul simfonic extraordinar, susţinut în prima parte de instrumentiştii Filarmonicii şi Operei din Iaşi care au susţinut o veritabilă demonstraţie de virtuozitate şi profesionalism – interpretând impecabil Marşul lui Superman, mixaje din melodiile celebrilor Beatles, piese memorabile din filme care au făcut istorie precum Dirty Dancing, Titanic, Gladiatorul sau Piraţii din Caraibe.
După o oră de muzică clasică emoţionantă – bistriţenii participanţi la spectacol au luat o pauză, relaxându-se în holurile Palatului şi ciocnind o cupă de şampanie.
Programul serii s-a încheiat cu recitalul mezzosopranei Asineta Răducan şi baritonul Adrian Mărcan (din Bistriţa) – solişti ai Operei din Braşov – care şi-au încântat spectatorii cu arii din opere celebre compuse de Johann Strauss, Mozart, Lehar, Verdi sau Bizet.