Cinci fântâni arteziene au fost amenajate în Centrul Istoric, iar în această seară primarul Ovidiu Creţu a făcut o plimbare pentru a le admira. Este mândru de rezultate şi convins că şi bistriţenilor le plac noile fântâni arteziene dotate cu jeturi de apă colorată şi una dintre ele chiar şi cu muzică. VEZI cum arată:
Aşa cum s-a promis încă de la începutul lucrărilor de modernizare din Centrul Istoric, au fost amenajate cinci fântâni arteziene, toate în forme diferite, cu jeturi de apă colorată, iar una dintre ele are chiar şi muzică. Una dintre fântânile arteziene se află în apropiere de azilul de bătrâni, pe strada Mihail Kogălniceanu. A fost amplasată în continuarea monumentului Exodului saşilor şi are jeturi de apă ce funcţionează pe baza unui senzor de mişcare.
O altă fântână arteziană a fost amenajată pe pasajul XI, cel care face legătura între străzile Titulescu şi Mihail Kogălniceanu, iar despre aceasta primarul Ovidiu Creţu crede că va fi preferată de îndrăgostiţii care vor vrea să facă o plimbare romantică şi să poposească într-un loc frumos.
Spectaculoasă şi extrem de admirată este şi fântâna arteziană din faţa Palatului Culturii. Jeturile de apă, colorate cu verde, albastru, roşu sau galben, pornesc chiar din pământ şi ajung la o înălţime de 40-50 de centimetri deasupra solului. Nimeni nu trece pe lângă această fântână arteziană fără să se oprească măcar pentru câteva clipe şi să o admire.
Preferata primarului Ovidiu Creţu este fântâna arteziană din Piaţa Mică. Aceasta este de asemenea dotată cu jeturi de apă colorată, dar are în plus un element care la celelalte nu poate fi întâlnit: muzică. Primarul Ovidiu Creţu a precizat că deocamdată pe listă sunt doar muzică clasică, dar nu exclude nici varianta muzicii medievale.
Cea de-a cincea fântână arteziană se află pe pietonalul Liviu Rebreanu şi are în mijloc o machetă cu Cetatea Bistriţei. De asemenea, pe margini au fost puse placaje din lemn pentru ca trecătorii care vor să se odihnească şi să admire fântâna arteziană să poată sta.
Amenajarea celor cinci fântâni arteziene face parte din proiectul de modernizare a Centrului Istoric, investiţie pentru care municipalitatea a plătit unei firme din Cluj 10 milioane de euro (44 de milioane de lei).
Pe lângă fântânile arteziene, din aceşti bani, au fost reabilitate o parte din pasaje, au fost montate ceasuri stradale, pavaje din piatră cubică, bănci, un ceas solar, machete cu Cetatea Medievală, două statui ale primului fotograf al Bistriţei şi ale unui celebru fierar, a fost montat un centru de informare turistică pe pietonal şi chiar şi câteva socluri (pe strada Gheorghe Şincai) pe care au fost scrise informaţii despre breslele pe care le-a avut Bistriţa.