L-au judecat, l-au hulit, l-au trimis la moarte, l-au biciuit şi l-au izbit de trotuarele Bistriţei – toate acestea sub privirile înmărmurite ale celor aproape 2.000 de bistriţeni care au urmărit cu lacrimi în ochi imaginile şocante de pe “Drumul Crucii”. Pierdut în mulţime, şi primarul Ovidiu Creţu a urmărit emoţionat mulţimea.
Pentru prima oară la Bistriţa, „Drumul Crucii” ca spectacol independent de stradă interpretat de o impresionantă echipă de aproape 70 de artişti a propus bistriţenilor în Săptămâna Patimilor câteva din simbolurile creştinismului.
Procesiunea a început lângă Apollo, cu momentul judecării lui Iisus iar bistriţenii s-au îmbulzit să urmărească fiecare secvenţă - în ciuda faptului că unele dintre momente s-au dovedit de-a dreptul şocante şi de un puternic impact emoţional.
Doamnele mai slabe de înger au izbucnit în plâns, murmurând “Aşa ceva nu se poate! Aşa ceva nu se poate!” şi inclusiv copiii prezenţi la eveniment şi-au întrebat speriaţi părinţii “Dar nouă ne poate face ceva…?!?” arătând spre soldaţii romani care îl biciuiau fără milă pe actorul care l-a întruchipat pe Iisus Hristos.
Momentele de mare dramatism au continuat pe Strada Crinilor, actorii oprindu-se de 14 ori pe traseul care a inclus şi Prefectura, Piaţa Unirii şi Biserica de la Coroana totul culminând cu scena răstignirii, pe Pietonalul Liviu Rebreanu.
Pe parcurs, s-au alăturat procesiunii şi primarul Ovidiu Creţu care a admirat la un moment dat din mulţime, emoţionat, întreaga desfăşurare a evenimentelor – dar şi preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan.
Suferinţele lui Isus dar şi cele mai importante momente ale acelor fapte petrecute acum 2000 de ani au fost reprezentate în faţa publicului aşa cum s-au petrecut, dând actorii dând naştere unor personaje simbol (precum Pilat din Pont), atitudini sau costume realizate impecabil pentru a reconstitui atmosfera Ierusalimului de altă dată.
Momentele au fost presărate şi de cântece religioase contemporane şi scurte poeme şi texte care s-au constituit în adevărate invitaţii spre meditaţie.
Dacă întreaga procesiune a început pe ritmurile Corului Appasionatta, pe scena amenajată în faţa Teatrului de vară ea s-a încheiat cu un alt cântec religios intonate de Corala Andrei Mureşanu şi cu o tulburătoare priceasnă interpretată de îndrăgitul preot şi cântăreţ Cristian Pomohaci.
Foto / Video - Ovidiu Bojor