22 de tineri liceeni din Bistrița au încercat să-și descopere trecutul și să înțeleagă comunitatea din care fac parte. Au crezut că participă la o simplă vizită de muzeu judeţean, însă experienţele trăite acolo le-au întrecut toate aşteptările. Ce şoc emoţional au resimţit copiii la muzeul din Coşbuc:
„A fost absolut emoţionant... Credeam că vizităm un muzeu ca toate celelalte, cu ghizi morocănoşi care nu te lasă să pui mâna pe nimic. În schimb, domnul de la Casa Memorială „George Coşbuc” ne-a lăsat să ne aşezăm inclusiv la masa poetului. Fiecare poveste era însoţită de câte o poezie. I-au dat lacrimile, la un moment dat, în timp ce povestea... A fost un şoc pentru noi”, a recunoscut Alexandra Cilean de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” – povestindu-şi impresiile despre proiectul „Ascultați-ne poveștile”.
La fel de emoţionant a povestit şi Ioana Adina Creţa, zilele trecute, când pe holurile Colegiului „Liviu Rebreanu” a fost inaugurată o inedită expoziţie de postere cu poveşti.
Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, în colaborare cu Asociația „Armonia" Bistrița și Colegiul Național „Liviu Rebreanu” Bistrița, au desfăşurat în Săptămâna Altfel un proiect care a presupus câteva vizite în muzeele din judeţ: 22 de tineri liceeni din Bistrița au fost ajutaţi atunci să-și descopere trecutul și să înțeleagă comunitatea din care fac parte, în sensul respectării istoriei, culturii și identității locale, în așa fel încât, participanții la proiect să nu fie doar simplii vizitatori ai obiectivelor muzeale, ci utilizatori activi ai informației și parteneri de discuție.
Expoziţia inaugurată joi la „Liviu Rebreanu” se intitulează „Ascultați-ne poveștile” și reprezintă punctul final al proiectului cu același titlu, despre care au vorbit Claudiu Şular (din partea Asociaţiei „Armonia" şi a profesorilor de istorie din liceu) şi Corneliu Gaiu (directorul Muzeului Judeţean) care i-a şi provocat pe tineri să le propună muzeografilor sugestii referitoare la cum ar trebui organizată activitatea în muzeele din judeţ.
Constantin Rus, directorul Colegiului "Liviu Rebreanu" i-a felicitat pe participanţi şi s-a declarat mândru de elevii şi profesorii catedrei de istorie.
Liceenii au vizitat Muzeul Memorial „Liviu Rebreanu”, Muzeul Grăniceresc din Năsăud, Muzeul Memorial „George Coșbuc” și Muzeul de Artă Comparată din Sîngeorz-Băi, iar în urma vizitelor realizate, cei 22 de elevi coordonați de profesorul Claudiu Șular, au fost invitați să realizeze câteva postere prin intermediul cărora să analizeze și să prezinte informațiile care le-au stârnit interesul.