O provocare inedită pentru bistrițeni: vi se propune acum să faceți parte din acest subtil joc al carnavalului și iarmaroacelor. Să vă alegeți tabloul care vă place mai mult, să vă oglindiți în compoziția lucrării, după care să vă faceți un selfie în fața lui - admirând felul în care ați reușit sau nu să vă contopiți în pictură:
Avem de admirat, în aceste zile, la Galeria Arcade 24 câteva impresionane picturi și instalații ceramice aparținând unor artiști și profesori din Alba Iulia – Sorina și Leontin Țibacov, reunite sub titlul AlterEGO, despre care criticul de artă Oliv Mircea spunea că reușesc să ne ofere o tulburătoare dimensiune asupra eului: Dacă ar fi să medităm pentru câteva clipe asupra întrebării „Ce este ego-ul?” am putea să mărturisim, ca și Simone Weil, că singurul patrimoniu care i s-a dat omului și pe care el îl poate afirma sau lăsa în somnolență sau îngropa – este eul...
Sorina Țibacov și-a descoperit deja un drum propriu, altul decât cel al tatălui ei, Corneliu Vasilescu, considerat șeful școlii expresionismului abstract în arta contemporană românească, expunând la Bistrița câteva cicluri la care artista a muncit în ultimii 12 ani – de la Ciclul eroticii victoriene, până la ciclul divelor sau cel expres indicat drept un ciclu post-modern, post-art, la excepționalul discurs al scrisorilor care evocă o poveste de familie care amintește jertfa unui bunic al autoarei – victimă a opresiunii comuniste...
„Există și un joc subtil al carnavalului și iarmaroacelor. Avem aici trei lucrări în care publicul este invitat să se oglindească și să se contopească în compoziția lucrării: publicul este invitat să-și facă o fotografie în fața lucrării, pe care s-o trimită apoi artistei pe adresa de e-mail”, a mai spus Oliv Mircea.
Criticul și curatorul expoziției s-a referit și la fragmentele, oglindirile, ochii, pulberea nisipului în care ne pustiim, aluziile tragice și sacrificiale, pe care instalațiile ceramice semnate de Leontin Țibacov le expune publicului în galeria Arcade 24.
„El face figura unui artist care ridică arta de la nivelul decorativului, la un nivel sculptural care pune problema unor idei, a unor conversiuni tragice care aduc în discuție tema jertfei...”, a mai remarcat Oliv Mircea.
Sorina Țibacov – născută în februarie 1961 la Bârlad, este pictor si profesor de artă (pictură, grafică, sticlă) la Liceul de Muzică și Arte Plastice din Alba Iulia, a absolvit Academia de Arte din Iași, are studii postuniversitare de marketing, fiind membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România și a Asociației Femeilor Creatoare în Arta Plastică din România. Din 1984 a realizat 11 expoziții personale în România și Belgia, participând la numeroase expoziții de grup, locale, republicane și internaționale. Lucrările sale au ajuns în colecții particulare și de stat din România, Germania, Belgia, Elveția, Suedia și Muntenegru.
Leontin Țibacov – născut în februarie 1959 la Simeria, este absolvent al Academiei de Arte „Nicolae Grigorescu” București, secția Arte decorative și membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, realizând până acum 8 expoziții personale în România și Belgia, participând la numeroase expoziții de grup, locale, republicane și internaționale și fiind, în prezent, profesor la Liceul de Arte din Alba Iulia. Lucrările sale au ajuns în colecții particulare din România, Germania, Italia, Austria, Franța, Olanda, SUA, Anglia, Australia, Polonia, Belgia.
1835 vizualizari
loading...
404 Not Found
Server Error
404
Page Not Found
This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.
Avertisment: Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.
NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.