13 cursanţi din România, Polonia şi Austria au participat, zilele trecute la Bistriţa, la Academia de Flaut care s-a bucurat de sprijinul şi experienţa unor profesori extraordinari. „Este foarte important ca elevii şi studenții să participe la astfel de Masterclass-uri. Pe mine personal, m-a ajutat foarte mult.”
13 cursanţi din România, Polonia şi Austria s-au înscris şi au participat, zilele trecute la Bistriţa la Academia de Flaut care se bucură de sprijinul şi experienţa unor profesori extraordinari. Este vorba despre profesorul Vasile Gocan de la Liceul de muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca, de Matei Ioachimescu (apreciat flautist român recunoscut pentru interpretările repertoriului baroc, modern și recitaluri cross-over), şi reputatul pianist Alfredo Ovalles, din Venezuela, un artist în permanentă dezvoltare și un avocat al muzicii noi.
„Este foarte important ca elevii şi studenții să participe la astfel de Masterclass-uri, cum a fost și Academia de flaut de la Bistrița. Pe mine personal, m-a ajutat foarte mult. A fost, într-un fel, greu deoarece a fost vorba despre un program intens, a fost şi multă informație de acumulat, dar a meritat din plin. Am avut multe de învățat datorită profesorului nostru, Matei Ioachimescu, şi datorită priceprii şi pasiunii cu care s-a străduit să ne explice cât mai bine ce înseamnă să cânţi la flaut, ce tehnică se poate folosi sau ce nuanţă de interpretare, astfel încât noi să devenim instrumentiști cât mai buni. Am avut foarte multe de învățat și de la pianistul Alfredo Ovalless, care a muncit de asemenea cot la cot cu noi și ne-a acompaniat. Trebuie să mulțumim, de asemenea și domnului profesor Vasile Gocan de la Cluj...”, a povestit pentru Bistriţeanul.ro Aurelia Suldac – singura elevă din Bistriţa care a participat în acest an la cursurile Academiei.
Matei Ioachimescu a mulţumit în cadrul concertului final în care au evoluat cei 13 cursanţi – Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Centrului Județean pentru Cultură, Societăţii de Concerte Bistrița şi Liceului de Muzică „Tudor Jarda” care a găzduit cursurile de specialitate. „Ei sunt cei care au făcut posibilă şederea noastră aici şi care ne-au oferit ocazia unor experienţe deosebite. Studentele din Austria şi Polonia au rămas impresionate de Bistriţa şi de tot ce s-a întâmplat aici”, a mărturisit Matei Ioachimescu în final.
Bistriţenii care au asistat zilele trecute la concert s-au bucurat de un program muzical fantastic:
-
W. A. Mozart – Uvertura opera Nunta lui Figaro (Teodora Ionescu, Joanna Szambelan, Aurelia Suldac, Zselyke Feher)
-
Donizetti – Sonata (Delia Pop)
-
Debussy – Syrinx (Aurelia Suldac)
-
Smetana – Valtava (Anna Winter, Anna Pflugl, Delia Pop, Kiss Jolan)
-
Demersemann – Solo de concert ( Lázár Katica)
-
Chaminade – Concertinov (Teodora Ionescu)
-
Mozart – Andante (Kiss Jolan) Schubert – Trockne Blumen (Anna Winter)
-
Stamitz – Flute Concerto P. I (Zselyke Feher)
-
Devienne – Trio (Lázár Katica, Kiss Jolan, Zselyke Feher)
-
Borne – Carmen Fantasie (Anna Pflugl)
-
Ian Clarke – Maya (Carla Stoleru, Karolina Sawicka)
-
Bohm – Grand Polonaise (Karolina Sawicka) Muczynski – Sonata P. III-a (Joanna Szambelan)
-
Muczynski – Sonata P. IV-a (Carla Stoleru)