În ziua a şaptea zi, mama a învăţat să foloseasă Facebookul. Am aflat că dacă pui gaz lacrimogen în găleţi umplute pe jumătate şi le acoperi cu pături ude nu vor sări în aer. Tata s-a alăturat protestelor. Am auzit un recital de pian undeva lângă monumentul Republicii, pentru ca mai târziu să aflăm că şi pianul fusese arestat...
În ziua a şaptesprezecea mamele au format un lanţ uman în jurul Parcului.
În ziua a optsprezecea am făcut din Hotel Divan adăpostul nostru.
După care am încetat să mai numărăm zilele.
Ziua lucram, iar noaptea mergeam la proteste.
Cursul valutar era în sădere, dolarul în creştere.
În Brazilia, în Bulgaria, în Egipt,
ceva se întâmpla.
În fotografii, mâinile mele par două frunze.
Fragmentele de mai sus fac parte din poemul Jurnalele Rezistenţei – publicat în volumul Enciclopedia lucrurilor uitate – aparţinându-i poetului turc Gökçenur Çelebioğlu, invitat ieri seară să citească la Sinagoga din Bistriţa, şi care a povestit că poemul vorbeşte despre nişte proteste de acum patru ani, din Turcia, similare cu cele petrecute în România, la începutul lui februarie.
Cea de-a treia seară a Festivalului Poezia e la Bistriţa a debutat la Sinagoga din Bistrița cu un recital al muzicienilor de la Trigon din Republica Moldova – cu Anatol Ștefăneț (violă), Vali Boghean (saxofon), Dorel Burlacu (pian) şi Gari Tverdohleb (percuție) – care au electrizat atmosfera, fiind apaludaţi călduros în finalul recitalului.
Pe scenă au urcat apoi Gökçenur Çelebioğlu (Turcia) şi Livia Ștefan (un fel de Lady Gaga a poeziei româneşti contemporane, după cum a prezentat-o Dan Coman), care a reuşit să-şi uimească publicul cu câteva fragmente din Lolita 32, apărut la Casa de Editură Max Blecher, dar şi dintr-un volum în curs de apariţie, Hotel Tanato:
Seara a continuat cu lectura poetului spaniol Pablo García Casado, cu lectura poetei Lies Van Gasse (Belgia) şi a lui Alexandru Vakulovski (Republica Moldova).
Ultimul care a citit din creaţiile sale pe scena Sinagogii a fost poetul maghiar Dènes Krusovszky, după care pe scenă au urcat din nou moldovenii de la Trigon.
Poezia e la Bistriţa se încheie astăzi, cu o dezbatere şi un concert. La restaurant Rapsodia începând cu ora 11:30 va avea loc un dialog referitor la editurile și revistele de poezie contemporană, moderatori fiind Marin Mălaicu-Hondrari, Dan Coman şi Ion Mureșan.
Editori, antologatori, redactori, traducători și jurnaliști culturali vor prezenta noile colecții ale editurilor Charmides, Nemira și revistele ALECART, Haemus şi Infinitezimal, dezbaterea fiind organizată în parteneriat cu Centrul Europe Direct Bistrița.
Festivalul se va încheia la Sinagogă, astă-seară, cu un concert susţinut de ArgEnTango, de la ora 19:00, când pe scenă vor urca Analia Selis (voce), Răzvan Suma (violoncel), Mariano Castro (pian), Omar Massa (bandoneon) şi Rafael Butaru (vioară).