Faima şi renumele unor evenimente culturale din Bistriţa au depăşit deja graniţele oceanului. Dovadă – faptul că înalţi demnitari din Bucureşti şi-au dorit o colaborare şi o implicare directă în viaţa culturală a Bistriţei. Ambasada SUA şi-a trimis la Bistriţa ataşatul cultural.
„Bistriţa va fi, timp de patru zile, capitala poeziei şi a muzicii de cameră, ceea ce este minunat”, a remarcat Alexandru Pugna, vicepreşedintele CJ prezent la deschiderea oficială a celei de a VIII-a ediţii a Festivalului Internaţional „Poezia e la Bistriţa”.
La Sinagogă, Gavril Ţărmure, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură a salutat prezenţa doamnei Marjorie Stern, ataşatul cultural al Ambasadei SUA la Bucureşti – care a auzit despre festivalul bistriţean încă de acum câţiva ani şi şi-a dorit mult ca şi poeţii americani să interacţioneze şi să fie cunoscuţi de cei din România. Aşa se face că Ambasada SUA a propus o colaborare cu organizatorii din Bistriţa, şi au susţinut prezenţa - pentru prima oară la Bistriţa - a unor foarte apreciaţi poeţi americani.
Dan Coman şi Marin Mălaicu Hondrari au făcut apoi oficiile de gazde, prezentând invitaţii festivalului care a continuat cu vernisajul expoziției de fotografie semnate de Gigi Puica.
A fost lansat, totodată, proiectul Poetic Skin semnat de Karina Wechter Ciuruș cu sprijinul unora dintre membrii trupei Corint şi care s-a dorit o oglindire a ediţiilor trecute şi a poeţilor invitaţi în anii precedenţi: la Sinagogă se găsesc de vânzare tricouri cu portretele unora dintre poeţi şi versurile lor inscripţionate pe tricouri.
A fost decernat şi Premiul Librarul anului care, în acest an a poposit la Librăriile Aletheia şi Virgil Raţiu - un „negustor de cărţi”, care lucrează în acest domeniu din 1994 şi care a povestit pe scurt întreg parcursul său până când a ajuns să recomande şi altora să cumpere cărţi.
Seara a continuat la Sinagogă cu lecturi poetice susţinute de Lidija Dimkovska, Andrei Doboș, Hilà Lahav, Răzvan Țupa, Emilian Galaicu-Păun, Alina Purcaru şi Virgil Mihaiu. De atmosferă s-au ocupat membrii Cvartetului Baroc Mediteranean: Drora Bruck (Israel), Marina Minkin (Israel), Alessandro Andriani (Italia) şi Giorgio Mateolli (Italia) care au susţinut scurte intermezzo-uri muzicale între lecturile poetice.
Tot azi, de la ora 20:30, la Biserica Evanghelică din Bistrița, are loc un concert simfonic extraordinar susținut de Noua Orchestră Transilvană și Filarmonica de Stat Transilvania Cluj-Napoca. Dirijorul orchestrei este Vlad Vizireanu (SUA), iar soliști – Ștefan Horváth (vioară, Elveția) şi Răzvan Suma (violoncel, România). În program – J. Brahms – Dublul concert pentru vioară, violoncel și orchestră şi Bartholdy – Simfonia a 4-a Italiana.
Programul complet al festivalului "Poezia e la Bistriţa" se poate consulta AICI.