90 la sută dintre clienţii localurilor din Bistriţa sunt fumători sau cel puţin aşa susţin patronii barurilor şi restaurantelor din oraș. Chiar dacă legea intră în vigoare joi, multe localuri au anunțat că încă de mâine vor interzice fumatul. VEZI cine va da amenzi celor care nu respectă legea și își aprind țigara unde nu au voie:
Legea antifumat intră în vigoare în 17 martie! Fumatul va fi interzis în spaţiile publice închise, inclusiv în localuri sau în apropierea locurilor de joacă pentru copii. De frica amenzilor şi a controalelor anunţate deja, patronii de baruri şi restaurante anunţă că vor interzice fumatul în interior.
Dacă astăzi în localurile din Bistriţa încă se mai fumează, de joi fumătorii vor trebui să iasă afară, în aer liber, dacă vor să mai savureze o ţigară. Unele localuri s-au pregătit din timp şi au pus afişe sau autocolante pe geamuri pentru a anunţa clienţii că începând cu data de 16 martie nu se mai fumează în local. Unii vor impune această măsură chiar de mâine, 16 martie.
„Lumea care vine la o discuţie, la o cafea sau la o bere, fumează. La noi, cam 90 la sută dintre clienţi sunt fumători. Vom pune pe geam şi pe pereţi afişe şi nu îi mai lăsăm să fumeze. Trebuie să respectăm legea, nu avem ce face”, ne-a declarat patronul unui local de pe strada Lalelelor din Bistrița.
Proprietarii localurilor sunt convinşi că noua lege îi va afecta şi că vor pierde mulţi clienţi, ceea ce implicit va aduce şi o scădere a vânzărilor și a profitului.
Unii îşi pun speranţa în terasele pe care le vor putea deschide de îndată ce va veni căldura, însă până atunci sunt convinşi că mulţi dintre fumători vor evita localurile tocmai pentru că nu mai au voie să fumeze în interior.
Încă de când legea a fost publicată în Monitorul Oficial s-a vorbit şi despre controale, dar şi despre amenzi acolo unde legea a fost încălcată.
Trebuie să știți că amenzile pentru persoanele fizice pot porni de la 100 de lei şi pot ajunge la 500 de lei. În cazul persoanelor juridice, amenda poate fi de 5.000 de lei la prima abatere şi de 10.000 de lei şi chiar şi suspendarea activităţii până la remediere - la a doua abatere. O nouă abatere se lasă cu o amendă de 15.000 de lei şi închiderea localului.
Controale şi amenzi pot fi aplicate de poliţişti, jandarmi, pompieri sau poliţiştii locali.
„În cadrul acțiunilor prioritare pe care le desfășoară zilnic pentru protejarea vieții, bunurilor și mediului, cadrele I.S.U. „Bistriţa” vor avea în vedere și aplicarea prevederilor Legii 15/2016. Modul de reglementare a fumatului, ca parte a măsurilor de apărare împotriva incendiilor, era verificat și înainte de apariția acestei legi, aspect care va rămâne în atenția noastră și în timpul controalelor care vor fi executate în teren", a declarat pentru Bistriţeanul.ro purtătorul de cuvânt al ISU BN, plt.maj. Marius Rus.