Pentru că de mâine şi până duminică vor fi liberi şi nu vor face cursuri, elevii şi profesorii din Bistriţa au celebrat Ziua Naţională a României încă de azi, fie cu flash-moburi, cursuri de istorie, spectacole de muzică, dansuri şi poezie, fie venind la ore îmbrăcaţi în costum popular. Sala festivă de la “Liviu Rebreanu” a fost arhi-plină:
Elevii din ciclul primar al Colegiului Naţional “Liviu Rebreanu” au sărbătorit azi, la prânz, cu un mic spectacol în Sala Festivă a şcolii – în prezenţa părinţilor, a bunicilor, prietenilor, profesorilor şi colegilor – Ziua Naţională a României.
S-au recitat poezii patriotice, s-au cântat celebre melodii aplaudate la scenă deschisă, s-a jucat tradiţional, ca pe la noi, şi s-au susţinut chiar mici lecţii de istorie care să reamintească tuturor celor prezenţi ce anume sărbătorim peste două zile şi care este semnificaţia acestei sărbători.
Nu doar la “Liviu Rebreanu” s-a celebrat 1 Decembrie, ci şi la Şcoala Gimnazială "Ştefan cel Mare", unde s-a încins o horă de toată frumuseţea iar elevii şi profesorii au venit îmbrăcaţi în costume populare, dar şi Colegiul Naţional “Andrei Mureşanu”, în curtea școlii și în sala mare de sport a colegiului derulându-se activități omagiale cu prilejul Zilei Naționale a României.
De la ora 12.00 a avut loc un flash-mob, în curtea şcolii, la care au participat aproape 420 de elevi, de la ora 12.15 s-a desfăşurat un concurs pe teme de istorice având 3 probe, la care au participat 6 echipe a câte 5 elevi din clasele a IX a E, F, H şi din clasele a X-a E și F.
Prima probă a constat în realizarea unui blazon al echipei, proba a doua a testat cultura generală a elevilor pe tema Unirii şi a istoriei Colegiului "Andrei Mureşanu", în timp ce proba a treia a implicat testarea spontaneităţii prin punerea în scenă a unei scurte scenete pe temă istorică, al cărui subiect a fost tras la sorţi de elevii participanţi.
Între probe au fost interpretate cântece patriotice la chitară şi voce de elevii şcolii - activitatea fiind coordonată de catedra de istorie împreuna cu Centrul de Documentare şi Informare din Colegiul Naţional „Andrei Muresanu”.