În ciuda lucrărilor care sunt în toi, la Muzeul Judeţean a fost inaugurată zilele trecute o spectaculoasă expoziţie de pictură semnată de Marinela Mântescu, studenta maestrului Corneliu Baba. „Îi mulţumesc artistei pentru curajul de a expune aici. Deocamdată nu vă putem oferi decât atât…”, a remarcat Alexandru Gavrilaş, directorul muzeului.
„Vă mulţumesc pentru prezenţă, vă mulţumesc că susţineţi instituţia, cam în două luni de zile lucrurile vor sta foarte bine… Sper… Îi mulţumesc Marinelei pentru curajul de a veni şi a expune aici. Deocamdată nu vă putem oferi decât atât – multă căldură sufletească şi o expoziţie extraordinară”, a precizat Alexandru Gavrilaş, directorul Muzeului Judeţean cu prilejul inaugurării unei expoziţii semnate de Marinela Mântescu – una dintre studentele maestrului Corneliu Baba.
Şi pictorul Marcel Lupşe a rostit câteva cuvinte în deschidere, amintind că artista Marinela Mântescu a fost una dintre cele mai bune studente ale maestrului Corneliu Baba, care a muncit foarte mult pentru a scoate la lumină şi a prezenta publicului picturile expuse la Bistriţa. „Este o reală bucurie, am văzut-o emoţionată în legătură cu acest eveniment, ştiu că este una dintre artistele care pune suflet în fiecare pată de culoare”, a mai spus Marcel Lupşe, remarcând naturile statice pline de mister, intimitate şi monumentalitate conturate de Marinela Mântescu.
Istoricul de artă Vasile Duda a subliniat, la rândul său, că avem de-a face cu o impresionantă lecţie de a asculta şi înţelege natura din jur, dar şi multă muncă asiduă pentru a face ideea să cânte, într-o lume a superficialităţii care nu-şi mai face timp pentru a exersa…
Gavril Ţărmure, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură a povestit, de asemenea, despre primele întâlniri cu Marinela Mântescu – una dintre artistele care vine frecvent la Bistriţa:
Alexandru Gavrilaş, managerul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud a explicat pentru Bistriţeanul.ro că şi-a dorit mult să existe o expoziţie care să poată fi vizitată la Muzeu în Săptămâna Şcoala Altfel, în ciuda condiţiilor de şantier, lansând, totodată o invitaţie elevilor din Bistriţa să petreacă măcar câteva ore din programul „Școala Altfel. Să știi mai multe, să fii mai bun!" în „focurile creativității”, într-o atmosferă prietenoasă cu oameni calzi în preajmă.
„Muzeul vă propune și în acest an să vă alăturați specialiștilor instituției, să participaţi la ateliere care vă vor oferi posibilitatea de a petrece timpul într-un mod distractiv, de a vă dezvolta creativitatea, ingeniozitatea și simțul estetic. Va exista un program prelungit de vizită a caselor memoriale şi muzeelor din judeţ, dar avem la dispoziţie şi câteva ateliere”, a precizat Alexandru Gavrilaş.
Atelierul „Decoraţiuni Pascale" va fi organizat la Casa Argintarului, strada Dornei, nr. 5, iar atelierul de pictură „A fost odată... Dincolo de poveste. Motive decorative populare" va fi organizat la Muzeul „Casa săsească" din Livezile (str. Dorolea nr 84). Acest atelier îşi propune să stimuleze interesul tinerilor pentru descoperirea valorilor tradiţionale regionale prin cunoşterea motivelor decorative populare specifice zonei.
Marţi, 19 aprilie, se deschide şi expoziția de primăvară Lego Brickenburg, de care copiii se pot bucura între orele 10.00 – 18.00 la Casa Argintarului. De această dată bistriţenii vor putea admira creații lucrate cu migală, iar iubitorii de Lego își vor putea exercita îndemânarea și creativitatea într-un spațiu de joacă special amenajat.
Tema principală a manifestării din acest an va fi „calea de fier” urmând a fi expuse modele oficiale de trenuri lansate de-a lungul timpului de către celebrul producător de jucării, precum şi creaţii unicat construite de membrii Asociaţiei Brickenburg. De asemenea, din dorinţa de a trage un semnal de alarmă cu privire la despăduririle excesive şi pe această cale, constructorii Brickenburg vor prezenta o dioramă surpriză legată de acest subiect.