Săgeata Albastră va zbura de astăzi spre Rodna, asta după ce tronsonul de cale ferată Ilva Mică - Rodna Veche a fost redeschis. Fiind vorba de un tronson vechi de cale ferată, Săgeata Albastră nu va „zbura” cu 100 de km/h, ci doar cu... 35. Cei 21 de km care trec prin cinci localități sunt parcurși în aproape o oră.
Astăzi, tronsonul de cale ferată Ilva-Mică-Rodna a fost redeschis, după patru ani de pauză. Ultimul operator privat care a avut în administrare această rută a ajuns la concluzia că nu este rentabilă, așa că a renunțat.
Autoritățile județene, sprijinite de Ministerul Transporturilor, au ajuns la concluzia că ar fi benefică redeschiderea și au reinaugurat-o, pentru a doua oară. Calea ferată spre Rodna a fost amenajată de fapt acum aproape 130 de ani. Atunci, guvernul ungar a acordat permisiunea de a se construi o cale ferată din orașul Beclean, care să ajungă la Rodna, cu scopul dezvoltării exploatării zăcămintelor de fier din fosta localitate minieră. Calea ferată a fost pusă în funcțiune în 1890 și a fost exploatată de compania feroviară ungară de stat MAV.
Tronsonul are 21 de kilometri și parcurge cinci localități. Pentru acest tronson a fost adus un tren Săgeata Albastră, care nu va goni pe șine cu 100 de km/h, cum ar putea, ci doar cu maxim... 35. Astfel, de la Ilva Mică și până la Rodna Veche, Săgeata Albastră va face 49 de minute.
Practic, trenul va face o dată pe zi ruta Ilva Mică-Cluj-Napoca și de mai multe ori pe zi ruta Ilva Mică-Rodna Veche. Surse CFR spun că s-a apelat la această rută Ilva Mică-Cluj-Napoca deoarece nu există posibilitatea alimentării și reviziei Săgeții Albastre în Bistrița-Năsăud, iar trenul trebuie dus până în Cluj-Napoca pentru aceste operațiuni.
Săgeata Albastră care a ajuns la Ilva Mică nu este nici ea în cea mai bună formă. Deși a fost curățată corespunzător înainte de prima sa cursă pe Valea Ilvelor, trenul are mai multe geamuri sparte, semn că a fost folosit intens înainte de a ajunge aici.
„Este o promisiune pe care am făcut-o în luna mai, s-a lucrat intens la infrastructura feroviară să o putem deschide în două luni. Sunt încă lucrări de făcut, de montat încă 1.000 de traverse. Este un lucru extraordinar de pozitiv și pentru autoritățile locale, pentru că și ele la rândul lor au cerut redeschiderea acestui tronson pentru a asigura mobilitatea populației. Și din punct de vedere turistic e o componentă foarte importantă. Eu sper că vor circula pline trenurile, prețurile la bilete sunt accesibile”, a declarat Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, prezent și el la această inaugurare.
În fiecare gară, ministrul Transporturilor a fost așteptat de o mulțime de oameni aduși pe peron doar pentru a-l saluta și a face cu mâna trenului. De asemenea, înainte ca Săgeata Albastră să poposească în gări, pe peroane mișunau femei de serviciu care curățau atent zona în așteptarea ministrului.
Întrebat dacă este rentabilă această rută, având în vedere faptul că până și operatorul privat a renunțat la ea din acest considerent, până și primarul orașului Sîngeorz-Băi (tranzitat de noua linie) are dubii:
„Rămâne de văzut. Forurile județene și cei abilitați trebuie să ia puțin măsuri împotriva acestor așa-ziși rechini, care vrem nu vrem se duc până acasă și îți ia copilul și îl aduce la școală. Multora nu le convine să trimită copilul în gară, pe frig, ca să ajungă la școală. Atâta timp cât această piraterie este în floare, nu știu cât de sustenabilă este această linie, motiv pentru care s-a închis și deschis de atâtea ori. Concurența există. Viteza cu care circulă este una din probleme”, a declarat primarul Traian Ogâgău.
28642 vizualizari
loading...
404 Not Found
Server Error
404
Page Not Found
This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.
Avertisment: Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.
NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.